Великий піст

Великий піст

Великий піст – підготовка до Світлого Воскресіння Христового (Пасхи) шляхом покаяння, поглиблення духовного життя. Великий Піст – найважливіший і найтриваліший з усіх багатоденних постів. Цей піст передують три підготовчі тижні (“седмиці”), що поступово вводять християн у строгий богослужбовий і побутовий життєвий ритм. Починається Великий піст із Чистого понеділка, що йде за Прощеною неділею.

Великий піст у традиційному розумінні триває сім тижнів і складається з двох нерівнозначних за сенсом і тривалістю періодів часу:

  1. “Святої чотиридесятниці”, встановленої на згадку сорокаденного посту Іісуса Христа в пустелі перед виходом на громадське служіння (закінчується в п’ятницю шостого тижня напередодні Лазаревої суботи), і
  2. Страсної седмиці, –  останнього тижня перед Пасхою.

Календарний початок Великого посту визначається датою Пасхи конкретного року і в XX – XXI ст. переміщається від 15 лютого (найбільш рання Пасха – 4 квітня) до 21 березня (найпізніша Пасха – 8 травня).

Молитвослов’я Великого посту відрізняються покаянним настроєм, на всіх богослужіннях читається знаменита молитва преподобного Єфрема Сирина (IV ст.), що підсумовує шлях християнина, який кається.

Під час Великого посту в середи і п’ятниці, а також у понеділок і вівторок Страсної седмиці і в четвер п’ятого тижня звершується літургія Ранішеосвячених Дарів (окрім дня Великої п’ятниці); у понеділок, вівторок і четвер Літургія не звершується. По суботах звершується Літургія Іоанна Золотоустого, неділях – Літургія Василія Великого.

У перші чотири дні Великого посту на повечір’ї і в четвер п’ятої седмиці читається Великий покаянний канон Андрія Критського (VIII ст.).

Кожна неділя Великого посту має особливий спогад:

  • у першу неділю після літургії звершується чин Торжества Православ’я,
  • друга неділя присвячена святителю Григорію Паламі,
  • третя – поклонінню Хресту,
  • четверта – преподобному Іоанну Ліствичнику,
  • п’ята – преподобній Марії Єгипетській,
  • шоста – Вербна неділя, двунадесяте свято Входу Господнього в Єрусалим.

Тексти богослужінь Великого посту містяться в богослужебній книзі «Тріодь Пісна».

Джерело 

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x