Ілон Маск і більше тисячі експертів пропонують зробити перерву в технологіях щодо штучного інтелекту

Ілон Маск і більше тисячі експертів пропонують зробити перерву в технологіях щодо штучного інтелекту
Американський бізнесмен Ілон Маск і ще понад 1000 людей, серед яких експерти зі штучного інтелекту та менеджери галузі, закликають запровадити шестимісячну паузу в роботі над системами ШІ, які потужніші за нещодавно запущену GPT-4. Про це пише delo.ua з посиланням на Reuters.

У листі, який опублікувала організація Future of Life, пропонується призупинити розробку передового штучного інтелекту, доки спільні протоколи безпеки для таких проєктів не будуть створені, реалізовані та перевірені незалежними експертами.

“Потужні системи штучного інтелекту слід розробляти лише тоді, коли ми будемо впевнені, що їхній ефект буде позитивним, а ризики – керованими”, – зазначається в пропозиції.

Автори листа також указують на існування ризиків для суспільства та цивілізації з боку систем штучного інтелекту, маючи на увазі можливі економічні та політичні потрясіння. У звʼязку з цим розробників закликають співпрацювати з політиками та регуляторними органами.

Засновник Tesla, Ілон Маск, зазначив, що має доступ до найпередових технологій, пов’язаних із розвитком і впровадженням штучного інтелекту, і те, що він бачить, змушує його думати, що людям, насправді, варто турбуватися щодо цієї теми.

За його словами, цю сферу необхідно регулювати на державному рівні, а також штучно обмежувати швидкість, з якою такі технології поширюються. «Штучний інтелект – рідкісний випадок, коли необхідно бути проактивними в сфері державного регулювання», – зазначив Маск. За його словами, «просто реагувати» на досягнення в цій галузі недостатньо, тому що одного разу може з’ясуватися, що вже пізно.

Маск підкреслює, що основна небезпека виходить від впровадження технологій штучного інтелекту в інтернеті. «Роботи можуть почати війну, випускаючи фейкові новини та прес-релізи, підробляючи облікові записи електронної пошти та маніпулюючи інформацією», – вважає він.

Як приклад Ілон Маск привів гіпотетичну ситуацію, при якій штучний інтелект може робити інвестиції в оборонну промисловість, а потім поширювати дезінформацію, щоб спровокувати війну. «Перо сильніше меча», – додав він.

Як зауважує Reuters, етичні й правові занепокоєння щодо штучного інтелекту  має й Європол. Нещодавно орган ЄС попередив про потенційне зловживання системою для спроб фішингу, дезінформації та кіберзлочинності.

А уряд Великої Британії оприлюднив пропозиції щодо нормативної бази для штучного інтелекту. Підхід передбачає розподіл відповідальності за управління штучним інтелектом між регуляторами у сферах прав людини, охорони здоров’я, а також безпеки та конкуренції замість створення нового органу, присвяченого цій технології.

Джерело

 
Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x