Психологія. Навіщо дітям читати казки?

Психологія. Навіщо дітям читати казки?

Навіщо дітям казки? 

Питання, звичайно, цікаве. Є підозра, що читати казки потрібно усім, навіть дорослим, адже казка – це запрошення зануритися в інший світ, зустрітися з цікавими персонажами, встигнути полюбити позитивних героїв і відчути обурення до негативних.

Казка тим прекрасніша, що завжди має гарний кінець. А це, в свою чергу, дає нам непорушну впевненість, що добро завжди перемагає зло, що погані вчинки карані, так чи інакше, і ніколи не потрібно опускати руки перед труднощами, що виникають у житті.

Але, все ж таки, наскільки необхідні дітям казки?

Найбільш традиційними є народні казки, що переходять з покоління в покоління, але практично залишилися без змін. 

читати казкиЧерез казку простіше та наочніше пояснити дитині прописні істини: не ображати слабких, не обманювати, бути добрим і чуйним до болю інших, не бути простаком і зуміти розпізнати обман, наміру нашкодити тобі.

Як би не рясніли вітрини книжкових магазинів виданнями сучасних авторів, не слід лінуватися відшукати для самих юних слухачів саме народні казки, казки класиків літератури, не обходити стороною і казки народів світу. Тим більше, ці книги перевидаються регулярно, до їх оформлення додаються більш яскраві ілюстрації.

Слухаючи казки, дитина відчуває задоволення, це такий собі вид розваги, крім цього казка змушує дитину думати, підключати уяву та фантазію. При цьому в казці відсутня пряма мораль, казка вчить, але не нав’язливо.

 

Для старших діток можна регулярно використовувати таку гру: читаємо казку, зупиняємося перед розв’язкою та пропонуємо дитині самій придумати завершення.

Грати таким чином із однією й тією ж казкою можна скільки завгодно разів, поки не вичерпається інтерес дитини до процесу.

Цей метод широко використовується в казкотерапії, крім цього часто психологи рекомендують дати дитині можливість самій придумати казку, в якій герої часом можуть здійснювати дуже нелогічні, десь неправильні, на думку батьків, вчинки.

         З якого віку читати дитині казки?

Можна починати читати дитині казки ще в утробі матері. Після виписки з пологового будинку приступати до читання можна відразу, як тільки буде налагоджений побут із появою нового члена сім’ї, приблизно з двотижневого віку.

Крім казок можна співати дитині колискові. Звичайно, на першому місці повинні бути молитви, з якими батьки звертаються до Бога за свою дитину.

Дитина відразу їх полюбить і з дорослішанням батьки почнуть помічати за реакцією малюка момент, коли дитина почне їх впізнавати з перших звуків.

         Читаємо казку в сотий раз…

Батьки, які практикують читання казки на ніч, ймовірно, вже зіткнулися з таким явищем, як вимога дитини читати одну й ту ж казку багато вечорів поспіль. При цьому ніякі вмовляння, заманювання більш яскравими ілюстраціями інших книг, чомусь не допомагають, дитина вередує та потребує лише одну книгу.

читати казки

З чим це пов’язано і чи потрібно з цим боротися?

Психологи пояснюють це двома факторами. По-перше, мозок дитини влаштований так, що спочатку він запам’ятовує інформацію, вивчає на пам’ять, а потім вже приходить розуміння, усвідомлення цієї інформації.

Як правило, казка містить ланцюжок подій, при цьому нам, дорослим, здається, що в книзі все доступно викладено. Але в реальності дитині важко перетравлювати всю казку цілком під час одноразового прослуховування, тому є потреба слухати й слухати.

Крім цього, у дитини є потреба в стабільності, в ритуалах. Казку вона вже прослухала, кінцівку її пам’ятає, і, тим самим, у дитини виникає почуття впевненості, захисту, вона ніби убезпечена від несподіваних подій. І, звичайно ж, з цим боротися не треба, а скоріше навпаки, всіма діями підтримувати в дитини прив’язаність до конкретної казки.

       Обговорення прочитаної казки

Не слід забувати про необхідність обговорювати прочитану казку. Навіть якщо складається враження, що дитині все зрозуміло. Краще обговорити казку зайвий раз, переконавшись, що дитина все зрозуміла правильно, не спотворила ставлення до вчинків героїв, зуміла розібратися, де вчинили правильно, а що – приклад негативних вчинків. Через обговорення можна виявити приховані страхи дитини перед деякими персонажами з казки або ж із повсякденного життя дитини.

Правильно вибираємо дитині казки

Казку необхідно підбирати в залежності від віку дитини, особливостей психологічного розвитку.

З дворічного віку діти віддають перевагу казкам із циклічно повторюваними подіями, як, наприклад, у казках «Теремок», «Колобок», «Ріпка».

Найкраще засвоюються казки з персонажами тварин, дитина любить повторювати звуки, що імітують персонажі казки.читати казки

З двох до п’яти років у дитини активно розвивається здатність до фантазії. У цей період сприятливо використовувати гру, про яку згадувалося вище – дитина сама вигадує кінцівку казки. У цей період варто купувати дитині казки про чари, які обов’язково припадуть йому до душі.

З п’яти до семи років, як правило, дитині цікаві казки з динамічним сюжетом, пригодницька література.

У цьому віці слід поцікавитися у самої дитини її вподобаннями в літературі, вибирати їй героїв близьких до душі, не потрібно нав’язувати свої уподобання.

 

Навіть після опанування дитиною навичок самостійного читання, не слід відмовляти дитині в читанні перед сном. Адже іноді цікавість дитини сильніше, ніж швидкість читання. А відмова може нашкодити й відбити в дитини інтерес до книжок надовго.

Дитина, яка регулярно слухає або читає казки, виростає більш зрілою, наповненою чуттєво, емоційно, всебічно розвиненою. Десь навіть більш впевненою в собі, вона чітко розрізняє межу добра та зла, що в майбутньому допомагає їй вибудовувати повноцінні взаємини з оточуючими.

Дитинство – благодатний грунт для посівів батьківської уваги. Добрих казок вам і вашим дітям!

 

У статті використані малюнки Ст. Сутєєва 

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x