Наукове доведення цілющої сили молитви

Наукове доведення цілющої сили молитви

цілющої сили молитвиДо цього часу наука виділяла три основні стани роботи головного мозку: неспання, швидкий та повільний сни, не знаючи цілющої сили молитви. Електроенцефалограма фіксує електромагнітні хвилі мозку в різних його станах. 

Керівник однієї з лабораторій інституту психонейрології ім. В. М. Бехтерєва професор Валерій Сльозін доповів, що виявлено ще один стан роботи головного мозку, який можна назвати молитовним неспанням.

«Знявши десятки знімків головного мозку людини під час молитви, ми вперше зуміли зареєструвати дивовижне явище, — каже професор Слєзін. — У цьому стані кора головного мозку ніби відключається, сприйняття інформації людиною йде, але оминається розумовий процес та аналіз. Під час молитви руйнуються патологічні зв’язки між нейронами. Тож можна пояснити процес відновлення здоров’я через молитву».

На думку вченого, «молитовне неспання необхідне нам так само, як і інші стани. Якщо воно відсутнє в житті, то порушується гармонія в організмі, з’являються хвороби. Цей стан робить людину людиною», — впевнений професор.

_______________________________________________________________________________________________________

Молитва як особливий стан людини

Багатьом психіатрам і неврологам відомий феномен, коли після молитви покращується душевний стан, сходять нанівець симптоми важких захворювань.

Професор Валерій Борисович Сльозін став першим, хто спробував за допомогою наукових методів пояснити, що відбувається з мозком у хвилини звернення до Бога.

Результати експерименту приголомшили фахівців. Валерій Борисович Сльозін – доктор біології та кандидат медицини, його відкриття перебуває на стику не тільки цих, а й інших наук.

На всесвітній конференції, що проходила в Аризонському університеті США під назвою «Останні досягнення науки про свідомість», опубліковані тези президента Санкт-Петербурзької асоціації психопунктури, завідувача лабораторії психофізіології Психоневрологічного інституту ім. В.М. Бехтерєва професора Валерія Борисовича Сльозіна.

У тих тезах, які викликали помітний інтерес науковців багатьох країн та наукових напрямів, йдеться про відкриття незвичайного (унікального) феномену – особливого стану людини під час молитви. Валерій Борисович Сльозін детальніше розповів кореспондентам різних газет про це наукове відкриття, ми зберігаємо тут форму інтерв’ю

— Валерію Борисовичу, що наштовхнуло вас на відкриття цього феномену?

— Багато років у практиці лікування функціональних невротичних розладів, тобто неврозів, застосовується метод самогіпнозу, або, як ми ще називаємо, медитація. Цей метод, на думку фахівців, дає непогані результати.

Ми вирішили у своїй лабораторії дослідити, які процеси відбуваються при цьому в корі головного мозку. Зняли електроенцефалограму та виявили, що під час медитації в корі головного мозку включаються механізми збудження. І одного разу ми задалися питанням: а що відбувається з мозком, коли людина молиться?

— Деякі послідовники різних шкіл йоги стверджують, що медитація – та сама молитва, те саме спілкування з Богом.

— Це далеко не так, як ми з’ясували у своїх дослідженнях. Для чистоти експерименту ми запросили настоятеля одного з монастирів та записали його електроенцефалограму під час молитви.

Результат нас приголомшив. Ми виявили, що в свідомості в молитовному стані православного священнослужителя електроенцефалограма показувала повне вимкнення кори мозку… Людина сиділа й молилася, але в неї повністю був відсутній електричний імпульс, що свідчив би про роботу кори головного мозку. Тобто ми спостерігали стан повного відключення мозку за ясної свідомості.

На електроенцефалографі це виглядає так. У моменти неспання кора головного мозку дорослої людини генерує альфа- та бета- ритми біострумів із частотою від восьми до тридцяти Герц. Коли ж обстежені поринали в молитовний екстаз, то відбувалося уповільнення ритму біострумів до частоти трьох Герц.

Біопотенціали, що збереглися, мали настільки малу амплітуду, що практично наближалися до прямої лінії. Ці повільні ритми звуться дельта-ритмами і спостерігаються лише в немовлят до трьох-чотирьох місяців.

Тобто ці люди ставали в буквальному значенні слова як немовлята. А помолившись, добровольці поверталися до колишнього ритму електричних імпульсів кори головного мозку.

Ці нейрофізіологічні процеси відбуваються однаково незалежно від того, яку молитву читає людина – православну, католицьку чи мусульманську.

Ми назвали цей феномен четвертим станом людини. До нашого відкриття наука знала три стани свідомості людини: неспання, повільний та швидкий сон, які відрізняються один від одного характерами електричних імпульсів у корі.

Тепер нам став відомий і ще один стан — повне відключення електричної активності кори головного мозку при повній свідомості. Мозок фактично вимикається, припиняється активна мислительна діяльність. Мені здається, хоча поки що я не можу цього довести, що свідомість починає існувати поза тілом.

Нейрони кори головного мозку, а таких нейронів у кожного десять мільярдів, містять величезний обсяг інформації, фантастично величезний. Дитина народжується з маленькою головкою, а нейронів у неї більше, ніж у дорослого, оскільки в процесі життя вони відмирають. Маленька голова росте, і ми адаптуємося до земного життя. Земля нас приваблює. І все знято, а забуваємо ми щось чи ні, ніхто цього не знає.

Що ми сьогодні знаємо про рівні свідомості?

У новонародженого є лише первинний дельта-ритм (2-3 Гц). У цей період головне для малюка – відчуття безпеки поряд із мамою. І якщо мати спокійна, він надійно захищений.

У міру дорослішання з’являється другий рівень мозкової активності – сімейний (До 7 Гц). У цей час дитина спілкується лише зі своїми близькими, а у світ батьки її виводять за руку. Сама вона не орієнтується, їй дуже важлива рука дорослого – як опора, не так фізична, як психологічна. Сім’я – це оранжерея, де виростає малюк. І тут головне – любов батьків.

цілющої сили молитви

У міру дорослішання з’являються і швидкі альфа – та бета- ритми мозку (до 12 Гц і вище) — соціальний рівень. Ці ритми часто й стають визначальними, на шкоду первинному та сімейному рівням.

Людина розвивається десь до 20 – 21 року і в неї повністю формується альфа-ритм. Це соціальна свідомість, соціалізація.

Дитина, яка має тільки свідомість ідеального “Я”, коли вона бачить ідеал у батькові та матері, у близьких людях, то вона ніби не орієнтується у просторі. Адже її водять за ручку і вона не може нікуди піти сама, і соціум її не цікавить. Людина розвивається, коли вона входить у світ соціальної свідомості, коли вона навчається в школі, інституті, освоює досягнення людства. Це третій рівень свідомості.

У наших експериментах, які проводяться з людьми, які перебувають у стані молитви, фіксувалося зникнення альфа – і бета-ритмів, залишався лише один дельта-ритм. Тобто фактично мозок людини, яка знаходилася в свідомості, не працював. Відчуття таке, що людина кудись відходила…

Це говорить про те, що, мабуть, у своєму світі ми ще якось орієнтуємося, але є й якісь інші світи, інші стани, інша реальність, про які ми знаємо чи дуже мало, чи практично нічого не знаємо. Але це все якимось чином впливає на наше життя.

— Валерію Борисовичу, мені довелося познайомитися з однією дивовижною жінкою, парафіянкою Свято-Троїцького собору Олександро-Невської лаври, яка розповіла дивовижну історію зі свого життя. Вона вмирала від раку в лікарні, лікарі на ній поставили хрест, але їй не давала спокою думка про долю її дітей… І вона почала день і ніч волати до Бога та просила зцілити її заради дітей…

І сталося диво – вона одужала, одужала, виховала своїх дітей і, звичайно, невпинно дякує Господу… Як ви думаєте, в чому секрет лікувальних властивостей молитви? Для віруючого – Бог почув і зцілив – це ясно. А для вченого-матеріаліста?

— Відрив від реального світу завжди погано позначається на психічному здоров’ї людини, збільшує напруженість, сприяє не тільки психічним захворюванням, а й інфарктам.

До речі, в традиційному патріархальному суспільстві, де зберігається міцна сім’я, виконуються суворі правила поведінки, релігії, етики та моралі не спостерігаються інфаркти, рідкісні психічні захворювання та самогубства.

Об’єкти реального світу, сприйняті людиною, «живлять» всі три рівні свідомості, що формують його особистість. Сучасна людина у своїй поведінці, заняттях, способі життя істотно відійшла від правил традиційного суспільства, проте сутність людини залишилася колишнішою, структура її свідомості не змінилася. Тому переважання соціального рівня свідомості над іншими двома рівнями — сімейним і духовним призводить до порушення внутрішньої рівноваги у свідомості людини, що виражається в зростанні психічних захворювань, депресій, агресивності.

— Намагаючись якось придушити ці стани люди потребують наркотики та алкоголь. Як же можна допомогти сучасній людині в цих його бідах?

— Як показують дослідження, електроенцефалограми неспання та швидкого сну ідентичні. Тепер ми виявили, що відбувається повне відключення кори як під час повільного сну, і під час молитви.

Це означає, що молитовний стан також властивий і необхідний людському організму, як і три раніше відомих нам.

Адже в житті людини спостерігаються переходи одного стану свідомості в інший, існують системи гальмування, відключення…

Коли в житті людини з її волі відсутній необхідний для неї четвертий фізіологічний стан мозку, то, мабуть, відбуваються якісь негативні процеси. Адже, зверніть увагу, що характерною рисою для подвижників церкви, ченців-старців є умиротворений стан душі.

— Так, під час богослужіння священник неодноразово виголошує: «Мир вам!» Тобто він бажає нам мирного стану душі.

— Мабуть, без впровадження у практику молитовного стану цього мирного устрою нам важко досягти. Звідси й цілющі властивості молитви, відзначені здавна та багаторазово. Вони пов’язані з тимчасовим відходом від земних турбот, визнанням їхньої незначущості в порівнянні з чимось вічним і непорушним, з яким навчається спілкуватися людина під час молитви.

цілющої сили молитви

Наприклад, молячись, онкологічний хворий втрачає страх смерті, долає зневіру, а це призводить до цілком об’єктивного зростання імунітету, росте спротив хворобі, продовжується життя, можливе самовилікування.

Однак не будь-яка молитва є ефективною, а тільки та, що почута Богом, тобто та, яка тимчасово відсторонює нас від земного життя, що виражається у відключенні швидких кіркових ритмів біострумів. Цей феномен зникнення або зменшення швидких ритмів дозволяє нам оцінювати глибину молитовного занурення.

— Тільки вірити і молитися треба по-справжньому, — каже професор, — щиро від серця інакше лікувального ефекту не буде.

— Чому порушення гармонійних взаємин з людьми, які нас оточують, можуть призводити до соматичних захворювань?

— Давайте подивимося, адже у примітивно-громадянському суспільстві немає інфарктів, а в цивілізованому їх багато. Що ж відбувається із мозком?

Людину хтось образив, вона не відреагувала на це адекватно, у неї активувалася негативна зона мозку (я займався цими зонами, але це окрема тема), створюється застійне вогнище, яке призводить до руйнування організму.

Відомий дослідник Ален Бомбар довів: людина, яка опинилася в морі, помирає не від того, що нема що їсти чи пити, не від шторму, а від страху. Він зробив над собою експеримент: цілий місяць прожив в океані на плотику без води та їжі. Потім описав це у книзі «Поза бортом із власної волі». Головне: він подолав страх!

 Чому сказано: «Хто вірить – той спасеться?»

— Візьмемо онкологію. Відомо, що віруючий неоперабельний онкологічний хворий живе приблизно на 5-6 років довше, ніж невіруючий. Чому?

Та тому, що коли ми дізнаємося про рак, страх сковує людину, тобто відбувається найсильніша активація негативних зон. Це призводить до швидкого руйнування організму, до руйнування імунної системи та швидкої загибелі. Це все я доказав експериментально.

Що знімає віра та молитва? Страх. Людина, позбавлена страху, може навіть самовилікуватися.

Людина, позбавлена страху, може навіть самовилікуватися.

Чому зневіра вважається одним із великих гріхів для православної людини? Адже зневіра, депресія теж призводять до руйнування імунної системи. Це можна показати на параметрах крови тощо, це загальновідомо.

До нас приїжджали американці, вони розповідали про жінку з раком легень. Вона ненавиділа чоловіка, який їй підсунув наркотики, коли вона летіла в Майямі, а поліція їх знайшла. Нізащо, ні про що вона відсиділа 7 років. Ненависть до чоловіка була головним її почуттям упродовж цього часу.

Звичайно, ця ненависть або має бути якось відреагована, або треба було пробачити. Інакше вона вбиває людину. Медики змусили (методами, з якими я не можу погодитися) пробачити та забути, і хвора вилікувалась.

Четвертий стан – шлях до гармонії

Наші дослідження дали можливість зробити ще деякі відкриття. Так, ми з’ясували, що смуток, рок-музика відводять людину від стану гармонії, також викликають у корі мозку електричні імпульси, що близькі до епілептичного нападу.

– Чи можна сказати, що четвертий стан протистоїть руйнівній силі сучасної масової культури?

– Якщо ми живемо на планеті Земля, де існують, як ми з’ясували, чотири фізіологічні стани людини, то вони всі й мають чергуватись у житті людини. Відсутність одного з них порушує гармонійний розвиток людини, призводить її до деградації, хвороби. Тому я насмілюся стверджувати, що четвертий стан дозволяє або допомагає людині залишатися людиною!

— Як поставилися до вашого відкриття віруючі люди, священики?

— Досить спокійно. Та це й зрозуміло, віруючі – вони вірять, їм не потрібні жодні додаткові «докази».

Інша річ, атеїсти: ось вони дуже швидко реагували, цікавилися, розпитували, в комусь прокинувся інтерес до віри, до релігії. Люди більше схильні довіряти науковим фактам. І я, здається, далеко не останній, хто прийде до віри через науку.

— А які наслідки мало відкриття «молитовного неспання» для вас?

— Я повірив у Бога, прийняв хрещення, почав ходити до церкви. Тепер я маю намір спробувати застосувати молитву в медицині. На мою думку, наше дослідження може призвести до розробки методів лікування без ліків.

— Виходить, наука та релігія – дві речі спільні?

— Ще Юнг писав, що повноцінна людина — це та, яка має і знання, і віру, а якщо знання без віри — неповноцінна. Раніше в нас вважалося, що наука та релігія – антагоністи.

Але все частіше ми помічаємо, що наука не всесильна, вона не може враховувати всі нюанси. Я вважаю, що наука тоді зможе стати повноцінною силою, коли вона матиме духовний початок.

Ось що ще важливо: здоров’я для нас не має бути самоціллю. Припустимо, у людини інфаркт міокарда. Якщо він занурюється у свою хворобу, починає думати тільки про власне здоров’я, старанно виконувати всі приписи лікаря, приймати по годинах ліки й так далі, він одужує повільно, а буває, що й не одужує.

Якщо ж така людина продовжує жити повноцінним життям, працювати, навіть іноді забуваючи прийняти ліки, вона швидко стає на ноги, вона живе. Це не просто слова, щодо цього є величезна статистика, і в нашому інституті захищено кілька дисертацій із цієї проблеми.

Наукові дослідження приводять до висновку, що є щось поза нашим простором. Щось ірраціональне, яке не менш важливе, ніж наше буття тут, на Землі. Навіть важливіше. Відкриття четвертого стану свідомості – це шлях до ірраціоналізму та розуміння Бога.

Ми живемо вже у ХХІ столітті, у людей довіра до науки. Мало хто розуміє, як влаштований телевізор чи комп’ютер, але всі користуються ними. І розмовляти з людьми треба тією мовою, яку вони розуміють.

Звичайно, для людини віруючої, а тим більше для священника, таке питання не актуальне. Священники розповідали мені, що Літургія для них пролітає в одну мить – час зникає. Але священники становлять лише малу частину населення.

А населення мислить іншими категоріями: для багатьох вистояти службу в церкві вартує великої праці. А свідчення Євангелія про Христа багато хто сприймає як казки. Але якщо – завдяки науці – людина зробить перший крок до Бога, їй потім буде легше відкрити Святе Письмо».

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовнучастини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x