Як найдовше зберегти світло пасхальної радості?

Як найдовше зберегти світло пасхальної радості?

Про те, як гідно провести Світлу седмицю та найдовше зберегти пасхальну радість розповів протоієрей Андрій Чиженко.

Він зазначив, що тут може бути одна відповідь, а саме – максимальна присутність людини на богослужіннях Світлого тижня, і не тільки присутність, а й участь у богослужіннях, тобто сповідь і Причастя Тіла та Крові Христових.

Тут може бути одна відповідь, а саме – максимальна присутність людини на богослужіннях Світлого тижня, і не тільки присутність, а й участь у богослужіннях, тобто сповідь і Причастя Тіла та Крові Христових.

 – Часто людина може сприймати Великий піст як якусь спортивну дистанцію, мовляв, пробігла її, подолала, а тепер можу з повним правом пити горілку, їсти шашлик, всіляко вдаватися до розваг і якомога більше лежати на дивані біля телевізора з пультом від нього на животі. Але це не так, – зауважив протоієрей Андрій.

Великий піст, Великдень та Світла седмиця – це щаблі до раю. Вірніше сказати, Свята Чотиридесятниця – щаблі до раю. А Світле Христове Воскресіння та Світлий тиждень, який ним і є, – це сам рай, рай богоспілкування та відчуття Божественної присутності в собі та навколо.

Свята Чотиридесятниця – щаблі до раю. А Світле Христове Воскресіння та Світлий тиждень, який ним і є, – це сам рай, рай богоспілкування та відчуття Божественної присутності в собі та навколо.

Ось ти намагався виправитися, подвизався, трудився у Великий піст, щоб увійти до раю. Дійшов майже до вершини. Господь каже тобі: «Увійди в радість твого Господа» (Мф. 25:21), але ти зі самої вершини натомість вирішив скотитися вниз до свого допостового грішного стану і впав прямо в болото. І якщо сходинки нагору ти насилу долав сорок сім днів, то назад ти скотився миттєво. Такою є фізика духовного життя.

А потім, після Світлого тижня приходять до батюшки сумні люди сповідатися: «От так і так, батюшка, вийшло». А священник їм: “Як же так? А вони: “От так, батюшка”. І гірко розводять руками та плачуть. Потрібно розпочинати весь шлях знову.

Хай не буде з нами так! Якщо ми Страсний тиждень проводили в храмах, то тим паче Світлий тиждень повинні проводити в них по можливості вранці та ввечері на богослужіннях, по можливості часто причащатися. Тим більше, що підготовка до Таїнства Євхаристії дуже полегшена. Замість звичайних канонів – Великодній канон. Замість ранкових та вечірніх молитов – часи Святого Великодня. Посту дотримуватися не потрібно. Тільки євхаристичний – з півночі до моменту Причастя. 

Якщо у Великий піст наші храми перетворювалися на лікарні, то на Світлій седмиці храми перетворюються на рай. Це унікальний час, коли в церквах є унікальні богослужіння, що наповнюють душу радістю на весь рік.

Увійди до цієї радості. Увійди в рай, а не скачайся в пекло гріха, – закликав вірян священник.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x