День пам’яті великомученика Георгія Побідоносця

День пам’яті великомученика Георгія Побідоносця

6 травня Православна Церква вшановує День пам’яті великомученика Георгія Побідоносця.

Великомученик Георгій був сином багатих та благочестивих батьків, які виховали його у християнській вірі. Народився він у місті Бейрут (у давнину – Беліт), що розташовувався біля підніжжя Ліванських гір.

Вступивши на військову службу, великомученик Георгій відрізнявся серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою, військовою поставою та красою. Досягнувши незабаром звання тисяцького, святий Георгій став улюбленцем імператора Діоклітіана.

Діоклітіан був талановитим правителем, але фанатичним прихильником римських богів. Поставивши собі за мету відродити в Римській імперії відмираюче язичництво, він увійшов в історію як один із найжорстокіших гонителів християн.

Одного разу святий Георгій на суді почув нелюдський вирок про винищення християн. Його серце загорілося співчуттям до них. Передбачаючи, що на нього також чекають страждання, Георгій роздав своє майно бідним, відпустив на волю своїх рабів, з’явився до Діоклітіана. Перед правителем він оголосив себе християнином і викрив його жорстокість і несправедливість. Мова святого Георгія була сповнена сильних і переконливих заперечень проти імператорського наказу про переслідувати християн.

Після безрезультатних умовлянь зректися Христа імператор наказав піддати святого різним мукам. Святий Георгій був поміщений у в’язницю, де його кинули спиною на землю, ноги забили в колодки, а на груди поклали важкий камінь.

Проте святий мужньо переносив страждання та прославляв Господа. Тоді кати Георгія почали вигадувати різні жорстокості. Вони били святого воловими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, змушували бігти в чоботях із гострими цвяхами всередині. Святий мученик усе терпляче переносив. Зрештою, імператор наказав відрубати мечем голову святому. Так святий мученик відійшов до Христа в Нікомідії у 303 році.

Великомученика Георгія за мужність і духовну перемогу над мучителями, які не змогли його змусити відмовитися від християнства, а також за чудодійну допомогу людям у небезпеках – називають ще Побідоносцем.

Мощі святого Георгія Побідоносця поклали в палестинському місті Лідда, в храмі, що носить його ім’я, а глава його зберігалася в Римі в храмі, який теж був присвячений йому.

На іконах св. Георгій зображується воїном на білому коні, який вражає списом змія. Це зображення ґрунтується на переказі та стосується посмертних чудес святого великомученика Георгія. Розповідають, що неподалік місця, де народився святий Георгій у місті Бейруті, в озері мешкав змій, який часто пожирав людей тієї місцевості. Що це був за звір – невідомо, за переданням його зображують у вигляді змія.

Забобонені люди тієї місцевості для вгамування люті змія регулярно за жеребом віддавали йому як жертву юнака чи дівчину. Якось жереб стати жертвою випав дочці імператора тієї місцевості. Її відвели до берега озера, де вона з жахом чекала появи змія.

Коли ж звір почав наближатися до неї, раптом з’явився на білому коні світлий юнак, який списом вбив змія та врятував дівчину. Цим юнаком був святий великомученик Георгій. Таким чудовим з`явленням він припинив знищення юнаків та дівчат у межах Бейрута та навернув до Христа жителів тієї країни, які до цього були язичниками.

Можна припустити, що з’явлення святого Георгія на коні для захисту жителів від змія, а також описане в життєписі дивовижне оживлення єдиного вола у бідного землероба стали приводом для шанування святого Георгія як покровителя скотарства та захисника від хижих звірів.

Культ шанування святого Георгія зародився в Палестині, в Лідді (Діосполіс), де з давніх-давен шанувалася його гробниця, а потім він поширився по всій християнській ойкумені.

Вже в V сторіччі в Римі було збудовано церкву в ім’я святого Георгія, де зберігалася частина його мощей, а також його спис і корогва. Приблизно в цей час стало формуватися і житіє Святого. Історичних відомостей про святого Георгія збереглося мало, проте вже у віденському рукописі IV-V сторіч ми знаходимо розповідь про його мучеництво. Збереглися також папірусні фрагменти Діянь Георгія VI ст.

У наш час святий великомученик Георгій вшановується як покровитель воїнів. Зображення Георгія Побідоносця на коні символізує перемогу над дияволом – «давнім змієм». 1Одкров.12:3,20:2

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x