День пам’яті преподобномучениці Олімпіади Козельщанської

День пам’яті преподобномучениці Олімпіади Козельщанської

20 травня/2 червня Православна Церква вшановує пам’ять преподобномучениці Олімпіади Козельщанської.

Свята Олімпіада (Олена Вербецька) народилася в 1875 році в Полтавському краї в глибоко віруючій сім’ї. Дівиця навчалася в Кобилянській гімназії. Серед ровесників вона вирізнялася світлим розумом, прекрасна пам’яттю, терпінням і старанністю.

У 18 років дівчина стала послушницею в Козельщанському монастирі, а в 1915 році удостоїлася чернечого постригу з іменем Олімпіада.

Вона була першою помічницею ігумені, займалася діловодством та бухгалтерськими справами монастиря, а в 1916 році сама стала ігуменею.

Невдовзі настали тяжкі часи богоборчих гонінь і занепаду обителі.

Після революції 1917 року земля і частково майно в монастиря були відібрані.

У 1929 році Козельщанську обитель закрили. Комсомольці розграбували решту майна. В соборному храмі влаштували театр. Ікони використовували для зображення на їхньому зворотному боці портретів працівників, що відзначилися на виробництві.

Частина монахинь знайшла пристанище в скиту, який духовно наставляв архієпископ Харківський Олександр (пізніше священномученик).

Свята Олімпіада у найважчий період свого життя не залишила церковного послуху та перетерпіла все до кінця.
У 1933 році угодниця Божа пережила голод. Після цього вона мандрувала по знайомих і зрештою поселилася в Полтаві.

Навколо преподобної зібралися православні жінки та монахині зі закритих монастирів, там був створений підпільний монастир.
В 1938 році матушка Олімпіада певний час переховувалася й уникала арешту, але все ж таки через донос була заарештована. 63-річна ігуменя твердо терпіла всі випробування. Як свідчили місцеві жителі, її нещадно катували, а на грудях вирізали хрест.
Влітку 1938 року угодницю Божу розстріляли разом із 40-а іншими арештованими. Місце страти та погребіння Святої не відомі.

У 1990 році ігуменю Олімпіаду посмертно реабілітували, а Православна Церква причислила її до сонму святих як преподобномученицю.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x