День пам’яті святих мучениць Фекли, Марфи та Марії Перських

День пам’яті святих мучениць Фекли, Марфи та Марії Перських

9/22 червня Православна Церква вшановує пам’ять мучениць Фекли, Марфи та Марії Перських.

Мучениці Фекла, Марфа та Марія жили в поселенні Кашаз у Персії та зберігали духовну й тілесну чистоту. Дівиці присвятили себе Господу. Вони подвизалися під керівництвом священника Павла, якому віддали все своє майно. Таким чином духівник святих став володарем великих багатств і просторих земельних ділянок.
Того часу тривало жорстоке гоніння на християн, яке розпочав перський цар Шапур ІІ. Коли верховному жерцю Тамшапуру донесли про сповідування Павлом християнської віри, священника арештували й забрали його багатство. Разом із учителем схопили і учениць.
Затриманих християн взяли в кайдани та привели у поселення Хазза, що поряд з Арбеллою. Спочатку Тамшапур улесливо навертав до свого нечестя священника Павла. Він пообіцяв пресвітеру повернення всього його багатства, якщо той поклониться сонцю та прийме ідоложертовну кров. Віроломний пресвітер був жадібним та сріблолюбним. Він зрадив Христа і виконав повеління жерця.
Однак Тамшапур прагнув заволодіти багатствами священника і сказав, що виконає обіцяне, якщо він схилить дівиць до поклоніння сонцю та вступу в шлюб. Нечестивий Павло приступив до Фекли, Марфи та Марії й почав переконувати їх зректися істинної віри.

Мучениці ж були непохитними і виказали боговідступнику своє презирство. При цьому вони назвали його новим Іудою.
Дівиць почали катувати і кожну з них по сто разів вдарили батогом. Вони ж ревно сповідували Істинного Бога й були засуджені до страти.

Підступний Тамшапур не хотів відмовитися від багатств Павла і повелів йому власноруч убити святих. Жрець сподівався, що Павло не виконає такого наказу, і він забере собі його майно.
Але жорстокий священник, який мав серце твердіше за камінь, погодився на вбивство, і сам пролив мечем невинну кров своїх учениць.

Перед смертю дівиці сказали колишньому наставнику, що його меч приносить їм вічне життя та славу і вони йдуть до Христа, свого багатства та скарбу. Також мучениці предрікли вбивці, що він не здобуде багатства, до якого прагне, і скоро предстане перед судом Божим.

Як і сказали дівиці, того ж вечора Павла задушили в темниці, а його статки привласнив Тамшапур.
Кончина святих Фекли, Марфи та Марії настала в 346 році.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x