Від Мене це було

Від Мене це було

Цей текст, написаний у віршованій формі, преподобний Серафим (Вирицький) адресував одному зі своїх духовних чад – єпископу, який був на той час в ув’язненні. У ньому – відблиск глибокої молитовної таємниці, що розкривається у розмові Бога з душею людини. Це духовний заповіт старця, звернений і до всіх нас (Митрополит Мануїл (Лемешевський).

«Від Мене це було» – цей проникливий Божий голос відкрився душі, яка напружено шукає волю Божу в кожній миті свого життя 

Чи думала ти коли-небудь, що все, що стосується тебе, стосується й Мене? Все бо, що торкається до тебе, торкається зіниці ока Мого. Ти дорога в очах Моїх, багатоцінна. Я возлюбив тебе, і тому для мене є особливою відрадою виховувати тебе.

Коли випробування на тебе і ворог прийде, як ріка, Я хочу, щоби знала ти, що

від Мене це було.

Неміч твоя потребує Моєї сили, і безпека твоя полягає у тому, щоб надати Мені змогу захистити тебе. Коли перебуваєш ти в обставинах тяжких, серед людей, які тебе не розуміють, не зважають на те, що для тебе приємно, які відштовхують тебе, –

від Мене це було.

Я – Бог твій, Який володіє обставинами, і не випадково опинилася ти на місці своєму, – це саме те місце, яке Я тобі призначив.

Чи не просила ти, щоб Я навчив тебе смирення? І ось поставив Я тебе саме у те оточення, в ту школу, де цей урок вивчають.

Твоє оточення й ті, що з тобою живуть, лише виконують Мою волю.

У тебе труднощі з грошима? Ти ледве зводиш кінці з кінцями? Знай, що

від Мене це було.

Бо володію Я достатками твоїми і хочу, щоб до Мене ти зверталася й знала б, що від Мене ти залежиш. Мої запаси невичерпні. Я хочу, щоб переконувалася ти у вірності Моїй й Моїх обітниць.

Хай не буде того, щоб могли тобі сказати у твоїй потребі: “Ти не вір Господу Богові твоєму”.

Переживала ти ніч скорботну? Ти розлучена з близькими й дорогими твоєму серцю,

від Мене було це послано тобі.

Я – муж скорбот, пізнав Я болі, Я допустив це, щоб навернулася ти до Мене і в Мені могла знайти втіху вічну.

Ти обманулася у своєму другові, у тому, що йому ти відкрила серце –

 від Мене це було.

Я допустив, щоб це розчарування тебе торкнулося, щоби ти пізнала, що кращий друг твій є Господь. Я хочу, щоб ти усе приносила до Мене й Мені говорила.

Хтось звів на тебе наклеп? На Мене здай це і ближче пригорнись до Мене, захисту твого, душею, щоб сховатися від “нарікання язиків”. Я виведу, як світло, твою правду. І долю твою, неначе полудень.

Зруйнувалися твої плани, поникла ти душею і втомилася –

від Мене це було.

Ти будувала собі план, свої наміри мала, ти й принесла Мені їх, щоби Я їх благословив. Та хочу Я, щоб ти дала Мені розпоряджатися та керувати обставинами життя твого, бо ж ти – лише знаряддя, а не особа, яка діє.

Спіткали тебе несподівані невдачі житейські й зневіра охопила серце твоє, знай –

   від Мене це було.

Хочу бо Я, щоб серце твоє й душа твоя завжди палаючими були перед очима Моїми та перемагали б іменем Моїм усяку малодушність.

Ти довго не отримуєш вісток від близьких, дорогих тобі людей, по малодушності твоїй і маловір’ю впадаєш у нарікання й відчай, знай –

від Мене це було.

Бо томлінням Духа твого випробовую Я міцність віри твоєї та незламність обітниць і силу дерзновіння твоєї молитви за цих близьких твоїх, чи не ти бо турботи про них покладала на Моє провидіння та любов?

Чи не ти й нині вручаєш їх Покрову Пречистої Моєї Матері?

Спіткала тебе тяжка хвороба, тимчасова, чи невиліковна, і виявилася ти прикутою до ліжка твого –

від Мене це було.

Бо хочу Я, щоб ще глибше ти мене пізнала у немочах твоїх тілесних і не нарікала б за це на послане тобі випробування, і щоб не намагалася ти проникнути в Мої плани спасіння душ людських різними шляхами, а без нарікань покірно приклонила б голову твою під Мою милість за тебе.

Ти мріяла вчинити якесь особливе діло для Мене й замість цього сама злягла на одр хвороби й немочі –

від Мене це було.

Бо тоді була би ти занурена у свої справи, і Я не міг би привернути думки твої до Себе, а Я хочу навчити тебе думок найглибших і наук Моїх, щоб ти була на службі в Мене. Хочу Я тебе навчити усвідомленню, що ти – ніщо без Мене.

Деякі з кращих Моїх синів суть ті, які відрізані від діяльності живої для того, щоб вони навчилися володіти зброєю молитви невпинної.

Тебе покликано неждано зайняти пост важкий, відповідальний – на Мене покладися.

Я довіряю тобі ці труднощі, й за це благословить тебе Господь Бог твій у всіх ділах твоїх, на всіх твоїх дорогах, у всьому. Керівником й Наставником твоїм Господь твій буде.

В цей день до рук твоїх, Моє дитя, Я дав посудину оцю священного єлею, використовуй його вільно. Пам’ятай завжди, що всі труднощі, кожне прикре слово, що тебе вражає, кожна напасть й осуд, кожна перешкода в твоїй роботі, що могла б збудити почуття незадоволення та розчарування, кожне викриття немочі й нездібності твоєї помазане буде оцим єлеєм –

від Мене це було.

Пам’ятай, що всяка перешкода є Божою настановою, і тому поклади в серце своє слово, яке Я  об’явив тобі цього дня –

від Мене це було.

Його ти бережи, знай і затям – завжди, де б не була ти, що всяке притупиться жало, коли ти навчишся у всьому бачити Мене.

Все Мною послане для вдосконалення душі твоєї, –

все від Мене це було.

Вибрані місця зі щоденника (бесіда з Богом)

душа від мене

Жодний твій крик, жоден твій стогін, жодне твоє тяжке зітхання, жодна крапля сліз – ніщо, що в тобі страждало й тремтливо билося у втомленому серці твоїм, Я не залишив у марноті.

Мої милості оточували тебе саме в такі хвилини твого життя, коли ти цього не чекав і тому не помічав, по гріхах своїх. Вони часом і явно свідчили про Моє піклування про тебе.

***

Коли скорботи та зневіра почнуть кромсати душу твою, згадай, скільки радостей давав Я тобі в дні дитинства та юнацтва.

***

Зараз Я не дивлюся на мерзенні діла твої, але чую крики та слізний стогін покаяння твого – і вони Мені дорогі, бо вони тепер щирі та вчасні.

Ти дорогий Мені, й дорогі всі твої страждання, які щиро тобою пережиті.

Ти дорогий Мені, й тому Я так часто допомагав тобі, відвертав тебе від смерті, згуби та різних життєвих потрясінь.

Ти дорогий Мені, тому що образ щирого покаяння не залишає тебе й бажання виправитися міцнішає у свідомості та серці твоєму.

***

Малодушний! Як ти не помічав у похмурі хвилини, що рука Моя, яка веде тебе, завжди зміцнювала тебе. Моя допомога, хоч і в останню хвилину (коли ніби нізвідки було чекати її), приходила до тебе. Бо все це було від Мене.

Бо на мить гнів Мій, але на все життя милість Моя. Бо “ввечері панує плач, а на ранок радість»1Пс. 29, 6.

Пам’ятай, що всі ці переживання та настрої не повинні бути тобі притаманні, бо ти йдеш шляхом самообмеження та нещадності до себе. Ти не повинен допускати їх до себе, згадуючи в такі тугі хвилини про ті радощі, якими Я вів тебе до нового життя в роки твого богошукання.

***

Підбадьорся, втомлений мандрівник!

Покладися на Мою дбайливу руку про тебе!

Ти бачиш, що різними шляхами Я веду кожну душу християнську до спасіння. І тебе теж, навіть у одинадцяту годину життя твого, веду Я особливим шляхом.

Іди за Мною.

Я хотів бачити тебе надійною людиною для Мене, якою ти був колись.

Так, не вагаючись, іди за Мною.

Ти повинен бути святий у всьому, у всіх своїх вчинках, у всіх своїх помислах, щоб не ображати Мою святиню.

***

Переможи, – каже в тобі внутрішній голос. Переможи все погане в собі, – повторює він. Так переможи та доведи, що ти безповоротно відійшов від гріха.

Будь людиною, яка не соромиться надавати увагу маленьким, бідним, непомітним людям, здебільшого беззахисним, виявляючи поблажливість до їхніх недуг.

Будь людиною, у якої завжди можна знайти підтримку, тому в поводженні з людьми не дозволяй собі виявляти черствість і нечуйність, ніж ти стільки разів грішив у колишні роки.

***

Ти самотній, але не забувай і пам’ятай завжди, що Я з тобою. Нелегко переживати почуття гострої туги та самотності, але це неминучий шлях усіх людей із загостреною інтуїцією та чутливих до чужого горя.

Я хочу, щоб ти вже зараз почав виправдовувати довіру, яку Я вклав у твоє серце.

Я маю право вимагати від тебе всього цього, бо Я надто багато дав тобі.

Скільки попереджень робив Я тобі про виправлення та покаяння!

Я чекаю від тебе відповіді щирої, зігрітої поривом душі твоєї.

Що тобі зараз лишається?

Прагнути глибинної тиші, яка буває на дні озер або в колодязях і глибоких сховищах, і частіше замикатися в пустелі серця свого, не впадаючи в дрімотну тишу.

***

Я хочу, щоб ти був господарем своїх думок. Зауваж, які вони бувають… Коли робота йде точно, легко – думки бувають свіжі та вільні, вони приходять короткі, прозорі, плинні. Тобі треба тільки організувати їх, ясно та точно узагальнити. І треба багато, багато думати над ними, відкидаючи непотрібні та чужі.

Я хочу, щоб, працюючи над ними, ти зробив у серці своєму скарбницю для творення невпинної Іісусової молитви.

***

Ти дорогий Мені й тому, що ти полюбив із усією ревністю Пречисту Матір Мою і в простоті серця свого звертаєшся до неї, як до рідної Матінки.

Ти дорогий Мені, й тому невсипуще Моє око скрізь супроводжує тебе. Хіба не помічав ти в житті своєму й серед оточуючих тебе, які щиро чи лицемірно й уважно дбають про полегшення твоєї гіркої долі та страждання твої, – хіба не помічав ти турботи Моєї про тебе?

***

Я хочу, щоб ти був людиною з добрим характером, щоб тебе ніколи не залишало почуття справедливості, щоб ти завжди чинив як слід, тобто так, як наказує тобі совість твоя, щоб від тебе люди вчилися шляхетності, поміркованості, розважливості, великодушності та зрілості кожного вчинку та слова.

Я хочу, щоб усі, знані та ті, хто оточують тебе, могли б завжди сказати про тебе: ось людина, на яку у всьому та скрізь можна покластися і якій можна довіритися.

Я хочу, щоб ти був чуйним до оточуючих, до горя та нещастя ближніх своїх.

Я хочу, щоб ти завжди й багато давав, але не просив для себе.

Я хочу, щоб ти зміцнив у собі точність у роботі, цілеспрямованість як головний стимул modus vivendi.

Я хочу, щоб у тебе думки та справи не розходилися.

До цього прагну, бо Я хочу, щоб ти був людиною з сильним характером, щоб тебе ніколи не полишала сила духу, старанність і здатність віддавати всього себе тій справі, до якої ти покликаний і яку ти робиш. Така людина ніколи не зупиняється на середині, і це є основною рисою її характеру.

***

Пам’ятай, що все, що трапляється з тобою, промислене, і тому всякі думки і спроби з твого боку прискорити рух твоїх робітників негідні тебе й злочинні. Вір, що все відбувається за Моєю волею, тому раніше свого часу нічого на світі, й тим більше з тобою, не трапляється.

Тому мужньо переживай усі страждання, пов’язані з випробуванням часом, незнанням та очікуванням, знаючи, що все це від Мене було.

Преподобний Симеон Новий Богослов

Молитва, щоб виконувати волю Божию

Сочувствующій Пастирь, благой і кроткій, желающий спастісь всем вєрующім в Тєбя, помілуй, услиші ето моє молєніє. Нє прогнєвайся, нє отвраті ліца Твоєго от меня, но научі мєня ісполніть волю Твою! Потому, что я нє іщу, чтоби била воля моя, но Твоя, чтоби я Тєбє угождал, Мілостивий.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x