День пам’яті мучениць Минодори, Митродори та Німфодори

День пам’яті мучениць Минодори, Митродори та Німфодори

10/23 вересня Православна Церква вшановує пам’ять святих мучениць Минодори, Митродори та Німфодори.

Святі діви Минодора, Митродора та Німфодора були рідними сестрами. Вони народилися у Віфінії, провінції Малої Азії, що розташовувалася на берегах Чорного моря, Босфора та Константинопольської протоки.

Будучи сестрами по плоті, дівиці були сестрами і по духу. Вони відреклися від суєтного світу та поселилися на високому пустинному пагорбі поблизу теплих джерел у місцевості Піфії, неподалік від Нікомидії.

Святі жили в пості та молитвах і всім серцем прагнули до Бога. Як не може сховатися місто, що стоїть на верху гори, так не могли сховатися й непорочні діви, яких Господь відкрив людям. Вони почали чудесно зцілювати хворих, про що довідався нечестивий князь Фронтон, який керував Віфінським краєм. Він наказав схопити святих, і дівиці предстали перед нечестивим судилищем.

Хоча тіла дів були виснажені постом та подвигами, їхні обличчя сяяли ангельською красою, якої ніколи не бачив мучитель. Він дивувався, як така краса могла зберегтися в пустелі.

Князь взнав імена святих дів і почав схиляти їх до ідолопоклонства. Він говорив мученицям, що боги полюбили їх і вшанували красою, а тепер готові вшанувати їх і великим багатством, якщо тільки вони принесуть їм жертву. Фронтон обіцяв похвалити дівиць перед царем, який видасть їх заміж за іменитих сановників.

На слова мучителя спочатку відповіла старша сестра Минодора. Вона сказала, що Бог створив їх за Своїм образом та подобою, і вони поклоняються Йому, а про інших богів навіть чути не хочуть. Також вона сказала,що дари та почесті їм не потрібні, як сміття, а щодо чоловіків, то хто може бути кращим за Господа Іісуса Христа, Якому вони себе обручили.

Слова Минодори підтримала Митродора, і мучитель почав погрожувати дівицям муками. Тоді Німфодора сповістила, що швидше зламаються знаряддя катувань та втомляться руки катів, ніж вони зречуться Господа Іісуса Христа. Вона сказала, що муки за Христа для них будуть солодким раєм, а тимчасова смерть – вічним життям.

Коли мучитель зрозумів, що даремно намагається навернути дівиць до язичництва, то розлютився та наказав катувати Минодору, а двох молодших сестер віддалити.

Мученицю оголили й почали немилосердно бити. Після 2-годинного катування Фронтон закликав святу принести жертву богам. Дівиця відповіла, що всю себе принесла в жертву Своєму Богу. Тоді князь наказав ще дужче бити діву. Від цього ламалися її кістки та роздроблялося тіло. Минодора помолилася Господу й віддала Йому свою чисту душу.

Через чотири дні на суд привели Митродору та Німфодору. Біля їхніх ніг поклали понівечене тіло сестри. Фронтон сподівався, що дівиці злякаються та виконають його волю. Вони ж, охоплені любов’ю до Бога, побажали наслідувати приклад Минодори.

Цього разу на муки залишили Митродору. Її повішали й почали обпалювати свічами. Коли через дві години мученицю зняли, її тіло було обпалене, як вугілля. Тоді мученицю почали бити залізними стрижнями. В таких муках дівиця відійшла до Господа.

Останньою катували Німфодору. Попередньо мучитель говорив діві, що полюбив її, як свою рідну дочку, і за поклоніння богам обіцяв їй царські дари та почесті. Проте свята не зважала на його слова та прийняла смерть за Христа, як і її сестри.

Спочатку тіло Німфодори стругали залізними кігтями, а потім били залізними стрижнями. В таких муках дівиця померла.

Смерті мучениць було недостатньо для кровожерливого мучителя, і він наказав спалити їхні останки.

Тільки-но тіла дівиць кинули у вогнище, пролунав грім і з неба спав вогонь, який попалив князя та його слуг, які катували угодниць Божих. Сильний дощ загасив полум’я, і мощі дівиць від вогню не постраждали.

Християни забрали мощі святих мучениць і поховали поблизу теплих вод у одному гробі. Над останками мучениць спорудили храм в їхнє ім’я. Від чесних мощей почали звершуватися зцілення болящих.

Постраждали святі діви за Христа під час царювання Максиміана Галерія (305 – 311 рр.), зятя імператора Диоклетіана.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x