День пам’яті мучеників аравійських

День пам’яті мучеників аравійських

День пам’яті мучеників безсрібників Косми й Даміана аравійських та їхніх братів Леонтія, Анфіма, Євтропія

17/30 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять мучеників безсрібників Косми й Даміана аравійських та їхніх братів Леонтія, Анфіма, Євтропія.

___________________________________________________________________________________________

Відомо три пари святих безсрібників з іменами Косма й Даміан.

Одні святі лікарі Косма та Даміан народилися в сім’ї, де батько був язичником, а матір Феодотія – благочестивою християнкою. Ці святі мирно відійшли до Господа та були поховані в місцевості Фереман у Азії.

Друга пара угодників Божих жила в Римі. Тих святих вбив їхній заздрісний учитель, що підступно завів довірливих учнів на гору й побив їх камінням (в 284 році за царювання Каріна).

Святі Косма та Даміан, пам’ять яких святкується 17 жовтня (за ст. ст.), народилися в Аравії. Вони увірували в Істинного Бога й почали іменем Христовим безкоштовно зцілювати хворих. З проповіддю Слова Божого мученики ходили містами та селами.

У той час Римською імперією керували нечестиві царі Діоклетіан та Максиміан – жорстокі гонителі християн. Звістка про безсрібників Косму та Даміана швидко поширилася серед людей.

Їх схопили нечестиві та привели до ігемона Лісінія. Останній запитав у безсрібників про їхнє походження та віру, а потім почав примушувати до ідольського жертвоприношення.

Непохитні у вірі мученики відмовилися приносити ідольські жертви, і були нещадно биті. Після цього угодників Божих зв’язали й кинули в море. Проте Ангел Божий звільнив Косму та Даміана й вивів на берег.

Це чудо здивувало мучителя, і він запитав у святих, з допомогою яких чар вони врятувалися від потоплення. Страждальці відповіли, що не знають і не потребують чаклунства; рятує ж їх сила Христа.

Після цього святих ув’язнили в темниці, а наступного дня кинули у вогонь, проте і вогонь їм не зашкодив.

За наказом нечестивого ігемона безсрібників повішали й нещадно катували. В мучеників кидали каміння, однак каміння вдарялося в них, як у стіни, відскакувало й ранило та вбивало тих, хто їх кидав. Так само було і зі стрілами, якими стріляли в угодників Божих.

Мучитель побачив непереможність Христових воїнів і наказав їх обезголовити. Косму та Даміана обезголовили разом із трьома братами Леонтієм, Анфімом та Євтропієм, після чого усіх разом поховали.

Обдаровані Богом звершенням чудес мученики з’являлися хворим та чудесно зцілювали їх.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x