Мученики Маркіан та Мартирій

Мученики Маркіан та Мартирій

25 жовтня/7 листопада  Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Маркіана та Мартирія.

У IV ст. поширилося аріанство, засновником якого був злочестивий Олександрійський пресвітер Арій. Він стверджував, що Іісус Христос не єдиносущний із Богом Отцем, а є Його творінням.

Вчення Арія засудив І Вселенський Собор у Нікеї (325 р.), а самого Арія відлучили від Церкви.

Послідовники Арія та язичники розпочали гоніння на християн. Особливого розмаху воно набуло, коли імператор Констанцій (син Костянтина Великого) став сповідувати аріанську єресь і наблизив до себе двох аріан – сановників Євсевія та Філіппа. Так, вони вигнали з патріаршого престолу Константинопольського Патріарха Павла й відіслали його у Вірменію. Там Павла підступно задушили єретики.

Місце Патріарха після цього зайняв єретик Македоній, який не визнавав Богом Духа Святого і таким чином став засновником нової єресі. Крім цього, єретики вбили й багато інших християнських сповідників та учителів благочестя, до яких причислюються святі Маркіан та Мартирій, які звершували своє служіння Богу при патріарсі Павлові.

Маркіан був чтецем, Мартирій – іподияконом. Крім того, вони були нотаріями (секретарями) та викладали вчення Патріарха в письмовій формі. Також святі й самі проповідували Христа та захищали Церкву від єресі. Бог дав Маркіану та Мартирію премудрість, якій не могли протистояти єретики.

Коли святий Патріарх Павло помер, аріани спрямували свою злобу на його учнів. Вони спочатку спробували підступно звабити Маркіана та Мартирія й обіцяли їм багатство, славу та архієрейські кафедри. Однак намагання єретиків були марними.

Святі були готові терпіти муки та смерть за Христа й нехтували багатством та почестями. Аріани ж, коли побачили твердість Маркіана та Мартирія у вірі, засудили їх на смерть. Вони схопили святих і повели на місце страти.

Там ці два послідовники християнства випросили у виконавців смертної кари час для молитви. Вони почали прославляти Бога й просили Його прийняти їхні душі у Царство Небесне.

Після цього Маркіана та Мартирія усікли мечем за сповідування Господа нашого Іісуса Христа Сином Божим. Віряни поховали їхні чесні тіла біля Меландійських воріт у Константинополі.

Пізніше святитель Іоанн Златоуст спорудив церкву на честь мучеників Маркіана та Мартирія. На тому місці багато хворих отримало чудесні зцілення.

Святі мученики Христові, Маркіане та Мартиріє, моліть Бога за нас. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x