Преподобний Стиліан Пафлагонський – молитвеник за дітей

Преподобний Стиліан Пафлагонський – молитвеник за дітей

26 листопада/9 грудня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Стиліана Пафлагонського.

Святий Стиліан походив із Пафлагонського міста Адріанополя (у Малій Азії). Він народився в V ст. і був благословенним від материнської утроби. Святий дорослішав і зростав духовно. З дитинства він прагнув до святості.

У повнолітньому віці угодник Божий роздав свій спадок бідним. Коли він звільнився від матеріальних благ, то з полегшенням і радістю сказав, що скинув тяжкий якір, який тримав його на прив’язі бажань пропащого тіла, тепер же перед ним відкритий шлях до істинного життя.

В одній з малоазійських обителей Святого постригли в чернецтво. Він жив безкорисливо в послуху та чистоті. Стиліан підкорявся старцю й успішно долав спокуси.

Згодом заради духовного вдосконалення Преподобний залишив братію та поселився в безлюдній пустелі в печері. Він невпинно славив Бога й молився.

Багато років Святий жив у пустельницьких подвигах, і Господь явив його людям.

На відміну від більшості інших пустельників, він, не пішов зовсім від людей, а волів виходити в народ, щоб робити добро, а потім повертався до своєї маленької печерки для відпочинку й молитви.

Згідно з переказами, одного разу вночі, стоячи на молитві, Святий сподобився Божественної присутності, він отримав благодать Духа Святого і вийшов ранком зі своєї печери з тріумфуванням духу та спокоєм, яких не знав раніше.

Приймаючи людей, які потребували поради та розради, він поклав руку на дитину, яка страждала, зробивши те, чого не наважувався робити раніше. Подвижник відчув силу Господню, яка вийшла з нього через цю руку на дитину, і вона одужала.

Серед жителів довколишніх місцевостей поширилася чутка про святість життя Стиліана, і люди почали приходити до нього.

З того часу до святого Стиліана йшли стражденні, молоді та старі з усієї округи. До його печери прямували хворі та немічні, й багато хто з них одразу отримували зцілення не через людську силу, але через святу Віру, навіть у випадках, коли не було жодної надії.

Подвижник глибоко прийняв у свою душу слова Господа: «Якщо не навернетеся і не будете, як діти, не увійдете в Царство Небесне».

Обдарований від Бога благодаттю покровительства малюкам, святий почав зцілювати хворих дітей. Матері приносили своїх дітей до печери преподобного отця й на колінах славили Господа та благали про зцілення.

Святий Стиліан брав хворе дитя на руки й молився Богу. Господь чув молитви Свого угодника, і діти одужували.

Святий подвижник присвятив себе насамперед дітям, які не тільки страждали фізично, але й потребували духовного опікування. Сім’ї з усіх верств суспільства довіряли святому Стиліану виховання своїх дітей.

Нужденних стало так багато, що йому довелося шукати більше приміщення та кликати на допомогу своїх друзів-пустельників.

Можливо, це був перший у світі дитячий садок, куди матері без страху могли віддати своїх дітей. Святий Стиліан також став покровителем дітей, які ще мали народитися.

За переказами була одна молода жінка, яка дуже допомагала Святому з дітьми, але не могла народити свою дитину. Коли ця жінка понесла, її чоловік на радостях розповів про це всій окрузі. Через це диво до великого самітника, чия віра воістину стала плідною, почало стікатися безліч неплідних жінок. За молитвами святого Стиліана жінки, які не могли народжувати дітей, ставали багатодітними.

Прп. Стиліан Пафлагонський

Веселий образ святого Стиліана був його відмінною рисою. За переказами, його пам’ятали завжди усміхненим. Також до нього приходило багато людей з пропозицією отримувати вигоду з його талантів, але всім їм він давав одну відповідь про те, що за всі його дари йому було сплачено авансом, коли благодать Духа Святого зійшла на нього. Він посміхався, коли ті люди відходили від нього.

Преподобний отець досягнув глибокої старості й спочив у Бозі. Коли його хоронили, обличчя Святого сяяло світлом Господнім, а на устах його була легка усмішка. Шанування святого Стіліана поширилося за межі Пафлагонії.

Зараз, як і раніше, у Святого просять молитовної допомоги хворим дітям та безплідні пари. На іконах Стиліан зображується із загорнутим у пелюшку немовлям на руках.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x