День пам’яті святителя Павліна Милостивого

День пам’яті святителя Павліна Милостивого

23 січня/5 лютого Православна Церква вшановує пам’ять святого Павліна Милостивого, єпископа Ноланського.

Святий Павлін народився в Аквітанії – західній частині древньої Галлії (нині Франція). Він був сенатором при Римському імператорі, мав дружину Тарасію і разом із нею жив богоугодно.

Оскільки подружжя було бездітним, то Павлін з Тарасією приймали до себе бідних сиріт і піклувалися про них, як про власних дітей. Згодом вони продали свій маєток і всі гроші роздали бідним.

Якось, коли в подружжя не залишилося ніякої їжі, крім одного хліба, до них прийшов бідняк і попросив милостині. Павлін хотів віддати йому останній хліб, однак Тарасія не погодилася. Тоді до Святого прибув посланець і повідомив, що його друг послав йому багато їжі, однак корабель із їжею потонув у морській безодні. Павлін, почувши це, сказав дружині, що корабель не потонув би, якщо б вони віддали бідняку свій останній хліб.

Після цього Павлін і Тарасія покинули Рим та прийшли в Кампанію (область середньої Італії), де зупинилися в своєму невеликому маєтку в місті Нолі.

Невдовзі Господь відкрив доброчесність Павліна людям, і його примусово поставили єпископом Ноланської Церкви. Святий добре пас словесне стадо й живив його не лише духовною їжею, але й тілесною, оскільки піклувався про бідних, сиріт, вдів та полонених.

Сталося так, що всю Італію завоювали вандали. Вони розорили міста та села, а багатьох людей полонили та відвезли в Африку. Святий Павлін у цей час скільки міг допомагав зубожілим людям та викупляв полонених.

Святий Павлін

Якось прийшла до Святого бідна вдова й попросила у нього милостиню на викуп свого сина. Однак тоді в Павліна вже не залишилося нічого, що він міг би пожертвувати. Тому він сказав вдові, щоб вона продала його самого та на виручені гроші викупила сина або обміняла його на юнака.

Вдова спочатку не повірила словам Святого і подумала, що він насміхається. Однак Павлін запевнив її, що не жартує, і разом із нею вирушив у Африку.

Син вдови перебував у полоні в царського зятя, в якого вдові, зрештою, вдалося обміняти його на Святого. Тоді князь запитав у Павліна, що він вміє робити. Святий відповів, що може добре доглядати сади, й був призначений садівником.

Святий жив у полоні й працював у саду, а його господар часто розмовляв із ним на різні теми й дивувався його мудрості.

Якось Павлін під час розмови сказав князю не йти в задуману дорогу, оскільки його тесть – цар – скоро помре і через його відсутність владу захопить інший. Тоді князь повідомив тестю слова Павліна, і цар захотів побачити Святого.

Коли ж Святий, за наказом свого господаря, приніс царю овочі з городу, цар затремтів. Він сказав своєму зятю, що бачив Павліна уві сні разом із іншими князями, і всі вони вершили над ним суд та постановили відняти в нього царську владу. При цьому Павлін був не простою людиною, а мав високий сан. Тому цар сказав зятю розпитати у Святого, ким він є насправді.

Після цього князь почав випитувати в Павліна, хто він. Святий відповів, що він його раб. Однак господар наполягав, щоб Павлін повідомив, ким він був у своєму краю. Тоді Павлін відкрив, що він – єпископ.

Князь, почувши це, злякався. Він вирішив відпустити Святого та нагородити його багатими дарами. Однак святий Павлін нічого не хотів брати для себе й попросив звільнити з полону своїх співвітчизників.

Князь звільнив усіх полонених із Кампанії, та відпустив їх з багатими дарами додому. Через декілька днів, як і передрік Святий, помер цар, і царство перейшло до його зятя, колишнього господаря святого Павліна.

Коли Святий повернувся на свою кафедру, то багато років мудро управляв своєю паствою. При цьому він звершував багато благодіянь убогим.

Відійшов до Господа святитель Павлін у 431 році. Крім справ благодіяння він відомий як християнський поет та учитель. Після Святого залишилося 35 гімнів та 50 листів. Також передання приписує Павліну винайдення церковних дзвонів, що датується приблизно 400 роком.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x