Знайдено 1500-річний артефакт із написом про Христа

Знайдено 1500-річний  артефакт із написом про Христа

У селищі Ет-Тайіба, що розташоване в історичній долині Мегіддо, археологи виявили цікавий артефакт – табличку з написом: “Христос, народжений від Марії”, вік її становить 1500 років.

Ця долина, також відома під назвою Ізреельська долина. Вона відіграє значущу роль у християнській есхатології, адже вона асоціюється з місцем майбутньої битви Армагеддону – кінцевої сутички між добром і злом.

Саме в цій місцині було знайдено цей унікальний артефакт. Ця знахідка відкриває нові горизонти в розумінні ранньохристиянської історії та культури в регіоні.

Знайдений напис, викарбуваний грецькою мовою, розміщувався над входом до будівлі, що датованаї кінцем V століття н. е., яка пізніше стала частиною візантійської або ранньоісламської споруди.

Текст на табличці проголошує:

“Христос, народжений від Марії. Цей об’єкт, зведений побожним і благочестивим єпископом [Феодосієм] та нещасним Ф[омою], був побудований із фундаменту. Всі, хто входять, повинні молитися за них”.

Відомо, що згаданий у написі єпископ Феодосій був одним із перших християнських лідерів у регіоні та мав духовну владу в місті Бет-Шеан, столиці візантійської провінції Палестина Секунда.

Доктор Валід Атраш із Ізраїльського управління старожитностей (IAA) відзначив, що ця знахідка є першим доказом існування візантійської церкви в селі Ет-Тайіба, доповнюючи інші свідчення про християнську присутність у цьому районі.

Джерело

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x