День пам’яті святих преподобномучениць Архелаї, Фекли та Сусани

День пам’яті святих преподобномучениць Архелаї, Фекли та Сусани

6/19 червня Православна Церква вшановує пам’ять святих преподобномучениць Архелаї, Фекли та Сусани.

Свята діва Архелая подвизалася у невідомому монастирі поблизу Риму. Коли почалося гоніння на християн, яке розпочав імператором Діоклетіан, що царював у 284 – 305 рр., Архелая разом із двома своїми сподвижницями Феклою та Сусанною відправилася в Кампанію. Вони зодягнулися в чоловіче вбрання та обстригли собі волосся.
Дівиці поселилися неподалік від кампанійського міста Ноли у відлюдному місці, де постійно перебували в пості та молитвах. Подвижниці проводили непорочне та богоугодне життя, за що удостоїлися від Господа дару зцілення недугів.

Тому до них невдовзі стали приходити люди, які окрім тілесного здоров’я отримували зцілення душевних хвороб. Так святі діви багатьох язичників навернули до віри в Христа. Багато хто через чоловічий одяг та коротке волосся вважав преподобних чоловіками, а не жінками.
Оскільки слава про подвижниць швидко поширилася, то про них дізнався правитель Кампанії Леонтій. Він звелів схопити дівиць і привести на допит у місто Салерну.
Коли преподобні предстали перед правителем, то безбоязно назвали себе християнками та розповіли все про своє життя.

Ігемон, побачивши, що Архелая найстарша з дівиць і має особливо благочестивий вигляд, почав розмовляти з нею. Він запитав, яке та має право збирати до себе людей та вчити їх поклонятися Іісусу, Який не зміг навіть Собі допомогти, коли його розпинали. Крім того, правитель запитав у святої, як вона насмілилася зваблювати людей і видавати себе за чоловіка, коли насправді вона – скверна чаклунка. Потім ігемон сказав Архелаї, що вона всіх недосвідчених людей звабить своїм неправдивим вченням, якщо він її тепер не погубить.
На такі звинувачення правителя Преподобна відповіла, що людей вона навчила пізнавати Істинного Бога Творця, зцілення ж болящим подаються через неї Іменем Господнім, і чоловіка вона з себе не удає, бо оголосила себе дівицею та рабою Господньою.

Після розмови про віру ігемон розгнівався та повелів випустити на Архелаю голодних левів. Однак вони не заподіяли святій ніякої шкоди і, як вівці, лежали біля її ніг. Це чудо ще більше розлютило правителя, і він повелів убити левів, а святих дівиць тимчасово ув’язнити.
Коли преподобні перебували в темниці, їм явився Ангел Господній і сповістив, що Господь почув їхні молитви, а їм вже приготовані нетлінні вінці. Незвичайне світло, яким супроводжувалося ангельське явлення, налякало варту, і вона пізнала Істинного Бога.
Вранці правитель наказав знову привести до себе Архелаю. За віру в його богів ігемон обіцяв святій багатство та почесті. А у разі непокори він погрожував діві насиллям із боку блудників, жорстокими муками та смертю. На це преподобна відповіла правителю, що Господь збереже її від скверни, про яку він говорить, а смерті вона не боїться, бо сподівається отримати життя вічне й удостоїтися безкінечної радості.
Після цього за наказом нечестивого ігемона мученицю оголили, почали стругати залізними знаряддями та бити. Рани її поливали гарячою олією та смолою. Через таке катування все тіло Святої було зранене та спалене до кісток, а присутній народ дивувався, як слабка дівиця до цього часу не померла.

Серед жорстоких мук преподобна підняла хрестоподібно руки вгору й попросила у Господа допомоги. Тоді почувся Голос із Небес, який сказав дівиці: «Не бійся! Я з тобою». Тієї ж миті Архелая отримала чудесне зцілення, а ігемон від люті заскреготів зубами. Він придумав для мучениці нове катування й наказав слугам покласти на неї величезний камінь. Однак Ангел Господній, який перебував поряд зі святою, зрушив камінь у бік, і він розчавив слуг правителя.  Архелая ж знову не зазнала ніякої шкоди. Присутній при цому народ прославив Бога, а нечестивий ігемон наказав стратити святих дів.

Коли преподобних привели на місце страти, то явилися Ангели Божі, щоб забрати їхні душі на Небо. Слуги мучителя побачили Ангелів, пройнялися страхом і не захотіли виконувати повеління правителя. Але святі діви сказали слугам, що вони не будуть мати з ними частки, якщо не виконають ігемонового наказу.

Після цих слів воїни обезголовили преподобних мучениць, і вони відійшли до Бога.
Чесна кончина Архелаї, Фекли та Сусанни настала в 293 році.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x