Індивідуалізм і критичне падіння народжуваності

Індивідуалізм і критичне падіння народжуваності

Як зазначається у статті  The Wall Steet Journal: “Світ знаходиться на вражаючому демографічному рубежі. Незабаром світовий рівень падіння народжуваності злетить вище рівня, необхідного для підтримання постійної чисельності населення.

Падіння народжуваності спостерігається майже скрізь, серед жінок різного рівня доходу, освіти та участі в робочому процесу, – передає iPress. – Воно має величезні наслідки для способу життя людей, зростання економіки та позицій світових наддержав”. 

Показники в країнах із високим і низьким рівнем доходу

Так, у країнах із високим рівнем доходу народжуваність впала нижче рівня відтворення населення в 1970-х роках, а під час пандемії ще більше знизилася, – зазначає iPress.

У країнах, що розвиваються, народжуваність також падає. Минулого року Індія випередила Китай як найбільш густонаселена країна, але її народжуваність зараз нижче рівня відтворення населення.

“Наближається демографічна зима”, – сказав Хесус Фернандес-Віллаверде, економіст, що спеціалізується на демографії в Університеті Пенсильванії.

Багато урядовців вважають це питання нагальною національною проблемою. Вони стурбовані скороченням робочої сили, сповільненням економічного зростання та недостатнім фінансуванням пенсій, а також життєздатністю суспільства, в якому дедалі менше дітей.

Ризики зменшення чисельності населення

Зменшення чисельності населення призводить до зменшення глобального впливу, що ставить під сумнів у США, Китаї та Росії їхнє довгострокове становище як наддержав.

За словами журналістів, деякі демографи вважають, що населення світу може почати скорочуватися протягом чотирьох десятиліть – це один із небагатьох випадків, коли таке траплялося в історії. Уряди розгорнули програми, щоб зупинити падіння, але поки що вони ледве досягли успіху.

Історики називають зниження народжуваності, яке почалося у XVIII столітті в індустріальних країнах, демографічним переходом. У міру того, як тривалість життя подовжувалася і все більше дітей доживало до дорослого віку, стимул народжувати більше дітей зменшувався. Коли жінки стали більш освіченими та приєдналися до робочої сили, вони відкладали шлюб і народження дітей, що призвело до зменшення кількості дітей, – пишуть автори.

Загальносуспільна переорієнтація

Зараз, за словами Спірза, “загальний факт полягає в тому, що народжуваність є низькою або падає в багатьох різних суспільствах і економіках”. Деякі демографи вважають це частиною “другого демографічного переходу” – загальносуспільної переорієнтації на індивідуалізм, який робить менший акцент на шлюбі та батьківстві, а більш прийнятною меншу кількість дітей або взагалі їх відсутність.

У дослідженні, що було опубліковане в 2021 році, Керні з Університету Меріленда та два співавтори вказали, що цей зсув відображає широкі суспільні зміни, які важко виміряти або кількісно оцінити. Тим часом, дані про використання часу показують, що матері й батьки, особливо високоосвічені, проводять більше часу зі своїми дітьми, ніж у минулому.

У нещодавньому звіті Світового банку йдеться про те, що погіршення демографічної ситуації може призвести до того, що це буде друге поспіль “втрачене десятиліття” для глобального економічного зростання.

Зниження рівня народжуваності також означає, що майже у кожній країні світу до кінця сторіччя кількість населення зменшиться.

Щойно середній рівень народжуваності в країні падає нижче показника 2,1, населення починає скорочуватися.

падіння народжуваності

Очікують, що у 23 країнах – зокрема, Іспанії та Японії – до 2100 року людей поменшає удвічі.

Населення також різко постаріє, і кількість 80-річних людей зрівняється з кількістю новонароджених.

Дослідження передбачає:

  • Кількість дітей до п’яти років впаде з 681 млн у 2017 році до 401 млн у 2100 році.
  • Кількість людей, старших за 80, зросте з 141 млн у 2017 році до 866 мільйонів у 2100 році.

“Якщо ці прогнози навіть наполовину точні, міграція для всіх країн стане необхідністю, а не можливістю”, – каже професор Ібрагім Абубакар з університетського коледжу Лондона.

“Для досягнення успіху нам потрібно принципово переосмислити глобальну політику, – додає він. – Від розподілу населення працездатного віку буде залежати, чи процвітатиме людство, чи загине”.

Джерело

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Ознаки чоловіків, які не дорослішають емоційно | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] Фінансова некомпетентність є спільною рисою багатьох емоційно незрілих чоловіків. У важких випадках вона може навіть перетворитися на компульсивні витрати, що може вплинути на якість життя і зашкодити їхнім стосункам. […]

trackback
Чим потрібно керуватися у виборі своєї пари? | N.E.W.O.D
3 днів тому

[…] І, нарешті, третім критерієм буде схожий рівень освіти. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x