“Воскресіння” мертвих через чат-боти набуває розмаху

“Воскресіння” мертвих через чат-боти набуває розмаху

Розробники в Китаї розвивають особливі чат-боти, що допомагають, як вони кажуть, впоратися людям зі стресом після смерті рідних чи близьких. Business Insider зважив переваги та недоліки такої ініціативи “воскресіння” мертвих. 

Можливість поспілкуватися з ШІ-версією реальної людини – це не революційна ідея. Існують програми на основі ШІ – боти скорботи, що відтворюють голос певної людини після того, як системі «згодували» згадки про неї, її фото, листування чи записані розмови.

Але бум генеративного ШІ вивів ботів скорботи на новий рівень і зробив їх доступними для ширшої аудиторії.

Перші версії таких програм потребували величезних обсягів даних. Тепер будь-яка людина або інженер-початківець може “згодувати” мовній моделі подробиці життя втраченого друга або родича. Програма відтворить майже досконало вигляд людини та її думки.

Сучасним технологіям не потрібний великий масив даних, щоб ШІ зміг відтворити онлайн-версію потрібної людини”, – сказав викладач інфоаналітики в Університеті Санта-Клари Хайбін Лю у розмові з Business Insider.

ШІ-системи, як ChatGPT, вже вивчили, як звучить людська мова та виглядає лист, пояснює Лю. Потрібно лише дати деякі нюанси системі, щоб вона на «99% була схожа на потрібну вам людину».

воскресіння мертвих
У Китаї бум на те, щоб “оживити” фото померлих. ШІ може не тільки відтворювати їхній стиль розмови в письмовому листуванні. Дехто просить ШІ-ботів поговорити з ними голосом мертвої людини або оживити її фотографію, ніби спілкуєшся по відеозв’язку.

Думка психологів

За словами співробітниці Інституту раку Дана-Фарбер у Бостоні Сью Морріс, змінювати спосіб скорботи з розвитком технологій — це природно.

Якщо раніше люди записували історії про своїх близьких, то тепер вони зберігають спогади у вигляді фотографій та відео.

Однак, цифрові копії відбирають у користувачів суттєвий контроль скорботи. Багато людей справляються з горем, вирішуючи, як і коли вони оброблятимуть свої емоції.

«Ви самі вибираєте, коли дивитися фотографії та відео, як довго ви це робитимете», — сказала вона.

Несподіваний тригер на кшталт байдужого повідомлення чат-бота може посилити почуття скорботи, вважає Морріс.

«Можливо, у 98% випадків програма скаже щось слушне, але що, якщо це не так? Чи може це відправити когось у спіраль?», — задумалася вона.

Етична сторона питання

Чинник етичності також викликає питання.

За словами професора Університету Санта-Клари Хайбін Лу, особистість померлої людини може опинитися в руках зловмисників, які прикидаються медіумами.

Також є проблема отримання згоди, сказав Лу.

“У майбутньому, коли всі дізнаються про цю технологію, можливо, ви зможете підписати документ дозвіл або заборону на використання ваших знань нащадками”, – сказав професор.

Однак нині мало хто дає добро на такі дії. Тому дітям чи онукам буде важко використовувати особисту інформацію родичів, вважає Хайбін.

Нагадаємо, ще у березні 2022 року MyHeritage та D-ID створили інструмент, який змушує «розмовляти» фотографії померлих родичів. А у січні 2023 року інженер Amazon навчив чат-бота проводити «спіритичні сеанси».

Джерело

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x