День пам’яті святого апостола Карпа

День пам’яті святого апостола Карпа

26 травня/8 червня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола Карпа ,
апостола від семидесяти.

Святий Карп, послідовник і слуга первоверховного апостола Павла, доправляв Павлові Послання в місця їхнього призначення.

Повсюди разом із Павлом Карп проповідував Слово Боже, за що перетерпів багато скорбот. Пізніше апостол Павло посвятив Карпа в єпископа міста Берії, що у Фракії (частині Балканського півострова, яка знаходилася північніше Македонії, Егейського та Мармурового морів).

Святий був із проповіддю Євангелія й на острові Криті. Там він приймав у своєму домі Діонісія Ареопагіта.

На Криті у видінні Карп бачив Господа. Це сталося за наступних обставин.
Якось один невірний навернув до свого нечестя християнина. Ця обставина дуже засмутила апостола Карпа, і він, хоча раніше ніколи не був нетерплячим, подумав, що нечестиві, які гублять людей, не мають жити на землі.

Через це Святий почав молити Господа послати з Неба вогонь і попалити обох нечестивців: і того, хто відвернув від істинної віри, і того, хто відвернувся.

Тоді Карп мав дивне видіння. Він побачив відкрите Небо й у ньому Господа Іісуса Христа. Коли ж Святий подивився вниз, то перед його поглядом постала глибока прірва. На її краю стояли два нечестивих чоловіки, для яких Апостол просив у Господа смерті.

Грішники вже готові були впасти вниз, і Карп зрадів цьому, але оскільки вони не падали, то знову почав просити їх погибелі в Бога.

Господь же наблизився до нечестивих і простягнув їм руку допомоги, а Карпу сказав:

«Муч Мене ще, бо Я готовий ще раз постраждати та бути розіп’ятим заради спасіння людей».

Карп був досконалим у чеснотах, вирізнявся чистотою розуму й мав божественні видіння. Він не починав служити Літургію, допоки не сподоблявся видіння від Господа.

Апостол Карп навернув до Христа багатьох язичників. Іудеїв Святий викривав. Вони ж не стерпіли викриття угодника Божого і, зрештою, жорстоко вбили його.

Чесні мощі Апостола християни поклали в місті, де він звершував святительське служіння. Від мощей Карпа чудесно зцілювалися хворі. Кончина Святого настала наприкінці І ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x