Як провести відпустку по-християнськи?

Як провести відпустку по-християнськи?

У сезон відпусток, вирушивши з міст на відпочинок, багато вірян ставлять собі та священникам питання – як провести літню відпустку правильно, по-християнськи. Як провести відпустку?

Важливо, щоб наш відпочинок був шляхом до Христа, щоб цей час не пролетів би непомітно, але щоб ми провели його насичено та з духовною користю.

Один старець високого духовного життя на запитання: «Як Ви провели відпустку?» відповів: «Молитовно».

Можна дати такі рекомендації:

1. Докладіть усі сили для того, щоб поправити здоров’я – намагайтеся виспатися, якнайбільше гуляти на повітрі, упорядкувати режим дня – погана відпустка та невідновлені сили призводять до того, що упродовж року буде важко працювати з належною інтенсивністю.

2. Розширте молитовне правило – додайте те, що зазвичай не встигаєте читати: молитви, псалми, розділ із Євангелія – або читайте звичайне правило з великою увагою та зосередженістю.

3. Прочитайте хоча б одну книгу про віру – когось зі Святих отців (наприклад, свт. Іоанна Златоуста), чи сучасних богословів.

4. Намагайтеся відвідати монастир, вклонитися до святині та не дозволяйте собі пропускати недільну Літургію, не виправдовуйте себе тим, що ви у відпустці.

5. Інформаційний відпочинок теж є обов’язковим. Виділіть кілька днів відпустки, повністю вільних від Інтернету, соціальних мереж, довгих смс-переписок; скоротіть читання новин та перегляд телепрограм. Протримайтеся так довго, скільки можливо.

6. Поговоріть серйозно та глибоко з членами своєї сім’ї – дружиною, чоловіком, батьками, не поспішаючи та не відволікаючись кожні п’ять хвилин на телефон. Поговоріть про життя, про радощі, проблеми, плани, порадійте спілкуванню одного з одним.

7. Коли діти підростають, ми часто перестаємо їх вчити новому так, як навчали, доки вони були маленькими. Прочитайте вголос якийсь цікавий, але серйозний твір, який розкриє їм щось нове. Подивіться разом добрий, змістовний фільм. Навчіть їх слухати тишу чи розуміти красу вірша.

8. Згадайте, про що домашні вас просять дуже давно, і що ви відкладаєте не вперше. Сходити з дітьми до зоопарку, щось полагодити або щось підшити – виконайте це прохання.

9. Зробіть ту справу милосердя, яку давно відкладали.

10. Відвідайте своїх хрещених або хрещеників, або старих друзів сім’ї, з якими давно не бачилися.

Протоієрей Олександр Ілляшенко. Православ’я та мир

(Не пропустіть нові публікації в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x