Дослідження: Соцмережі − головний поглинач нашого вільного часу

Дослідження: Соцмережі − головний поглинач нашого вільного часу

Соцмережі перетворюються в головного «поглинача» нашого вільного часу, «викрадаючи» понад п’ять років із нашого життя − говорить свіже наукове дослідження.

Це дійсно має значення, адже більше ніж 60% всього населення землі користуються соціальними медіа, а середній користувач проводить понад дві години на день у цифровому просторі, пише Слово про Слово.

«Із 4,8 мільярдами користувачів, соціальні медіа стають нерозривною частиною нашого життя, головним засобом зв’язку в сучасному світі», − говорить дослідження.

Із 4,8 мільярдами користувачів, соціальні медіа стають нерозривною частиною нашого життя, головним засобом зв’язку в сучасному світі

Зауважимо, що щорічно 30 червня відзначається День соціальних мереж. Цей день було засновано у 2010 році з метою науково обгрунтувати вплив соцмереж на глобальне спілкування.

«Першою соціальною мережею, яка набрала 1 мільйон активних користувачів щомісяця, стала MySpace у 2004 році, поклавши початок соціальним медіа, які ми знаємо сьогодні», − пояснює дослідження.

 

Серед соціальних медіаплатформ, які найчастіше використовуються на сьогодні, Facebook займає першу позицію з більш ніж 2,96 мільярдами активних користувачів щомісяця. Заснований Марком Цукербергом у 2004 році, Facebook перетворив ландшафт соціальних мереж, розширившись із університетської мережі до глобальної платформи.

Зазначимо, що компанія Meta (раніше Facebook Inc) володіє чотирма найбільшими платформами соціальних мереж у світі: Facebook, WhatsApp, Instagram і Facebook Messenger. Кожна з цих платформ має не менше 2 мільярдів активних користувачів щомісяця.

Аналітична компанія DataReportal викрила разючі дані про час, який ми проводимо у соцмережах: типовий користувач витрачає там приблизно 2,5 години щодня.

Це перетворюється на 864 години щороку, які гайнуються за гортанням додатків − еквівалент 36 днів, або трохи більше одного місяця на рік.

…типовий користувач витрачає там приблизно 2,5 години щодня. Це перетворюється на 864 години щороку, які гайнуються за гортанням додатків − еквівалент 36 днів, або трохи більше одного місяця на рік.

Якщо подивитися на це в контексті життя, числа дуже вражають.

«Якщо врахувати, що середня тривалість життя становить 72 роки, а доступ до соцмереж зазвичай надається з 16 років, користувачі витрачають у соцмережах близько 5,5 років свого життя», − говорить дослідження.

Проте, застереження щодо використання соцмереж пов’язані не лише з часом, але й з психічним здоров’ям. Велика кількість досліджень показали, що тривале користування соцмережами може бути пов’язане зі збільшенням симптомів депресії, особливо серед підлітків.

Велика кількість досліджень показали, що тривале користування соцмережами може бути пов’язане зі збільшенням симптомів депресії, особливо серед підлітків.

«Алгоритми соцмереж, незалежно від того, чи це Instagram, Facebook або Snapchat, працюють в основному однаково. Вони оптимізовані для взаємодії, − коментує Кеті О’Ніл для Al Jazeera. − Вони розроблені таким чином, щоб утримувати вас на платформі якомога довше, не дивлячись на якість чи потенційну шкоду від цього контенту».

Підсумовуючи, важливо врахувати, що використання соцмереж варто балансувати, враховуючи як час, так і вплив на наше психічне здоров’я.

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x