День пам’яті святого мученика царя Арчіла ІІ

День пам’яті святого мученика царя Арчіла ІІ

21 червня/4 липня Православна Церква вшановує пам’ять святого мученика Іверського царя Арчіла ІІ.

Святий Арчіл ІІ, цар Іверський, прямий потомок святого царя Міріана, належав до династії Хосроідів.

За його царювання Грузія зазнала спустошливого нашестя Мурвана-Кру, якого прозвали в народі глухим за невблаганну жорстокість.

мученика царя Арчіла

Грузини потрапили в безвихідне становище, і цар Арчіл ІІ та його брат Мір, правитель Західної Грузії, зі сльозами молили Божу Матір про заступництво. Богородиця змилувалася над грузинським народом.

Битва відбулася при річках Абаші та Цхенісцхалі. Сили Мурвана-Кру значно перевищували сили грузинів, однак останні здобули чудесну перемогу. Після цього святий цар став відбудовувати грузинське царство та сприяти наверненню до християнства багатьох гірських племен. Було відновлене місто Нухпатіс, відбудовані храми в Мцхеті.

Невдовзі араби на чолі з Джіджум-Асімою, знову напали на Грузію. Цар Арчіл ІІ не чекав нового вторгнення, оскільки арабам регулярно сплачувалася данина. Грузинському царству загрожувало нове розгромлення та нав’язування ісламу.

Тому благовірний цар із надією на милосердя Боже та готовністю померти за святу віру та свій народ вирушив у стан ворога.

Джіджум-Асім гостинно прийняв його та пообіцяв покровительство, однак вимагав, щоб цар Арчіл ІІ прийняв мусульманство.

Угодник Божий відмовився залишити Христа, Істинного Бога, і сказав Джіджум-Асіму, що помре вічною смертю та вічно страждатиме, якщо послухається його; якщо ж за свою твердість буде вбитий, то воскресне, як і Господь, і прийде до Нього.

Тоді Святого зв’язали й ув’язнили в темниці. Ні катуваннями, ні вмовляннями, ні обіцянками його не змогли відвернути від істинної віри і 20 березня 744 року усікли мечем.

Тіло царя-мученика потай вивезли в містечко Ерцо грузинські християни. Святиню поховали в Кахетії, в Ноткорському храмі, який збудував сам Арчіл ІІ.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x