День пам’яті великомучениці Кетевані Кахетинської

День пам’яті великомучениці Кетевані Кахетинської

13/26 вересня Православна Церква вшановує пам’ять великомучениці цариці Кетевані Кахетинської.

Свята Кетевана належала до царського роду Багратіоні. Її прадід Костянтин був Карталінським царем (1469 – 1505 рр.).

Кетевана вийшла заміж за Давида, наслідника Кахетинського царя Олександра ІІ (1577 – 1605 рр.), і правила Кахетією. Цариця особливо дбала про нужди Церкви, будувала храми, притулки та богадільні. Коли ж її чоловік помер, почала жити на самоті.

У чоловіка Кетевани Давида був брат Костянтин (Окаянний). Він прийняв магометанську віру і, намовлений перським шахом Аббасом І, з допомогою вбивць вбив свого батька Олександра і дядька Георгія. Їхні тіла він послав Кетевані, яка оплакала померлих і похоронила в Алавердському соборі.

Після цього нечестивий вбивця захотів взяти Кетевану за дружину й погрожував у разі відмови примусити її до вступу у шлюб.

Тоді цариця зібрала військо й перемогла Костянтина в битві. Він загинув разом із великою кількістю перських воїнів. У Кахетії встановилися мир та справедливість.

На той час від шаха Аббаса І повернувся син Кетевани Теймураз, що був у шаха заручником.

Через деякий час Аббас погрожував спустошити Грузію та зажадав від феодалів Кахетії видати заручників із знаті. Серед останніх у Іспагань добровільно прибула й цариця Кетевана, яка хотіла відвернути біду від свого народу та Православної Церкви.

Після відмови навернутися до магометанства угодницю Божу ув’язнили. 10 років знаходилася цариця в темниці. Вона терпіла великі страждання. Хоча придворні пакостили їй, шах пропонував стати перською царицею та обіцяв великі багатства. Перська знать умовляла пощадити себе через сказане слово хули на Христа – ніщо не могло відвернути її від істинної віри.

Мученицю вішали на дереві й катували розжареними кліщами. Пізніше на її голову одягнули розжарений залізний котел. Волосся та голова Кетевани загорілися, і вона померла. Це сталося 13 вересня 1624 року.

Духовну перемогу святої знаменували три світлі стовпи, що опустилися на її тіло. Тіло благочестивої цариці перенесли в Рим монахи Августинського ордену, які були свідками її мучеництва.

У Римі мощі Кетевани поклали в соборі Апостола Петра. Голову та праву руку великомучениці передали її сину Теймуразу І. Ці частини чесних мощей були покладені під престолом Алавердського собору в Кахетії.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x