Свято на честь Собору Архангела Гавриїла

Свято на честь Собору Архангела Гавриїла

13/26 липня Православна Церква відзначає День Собору Архангела Гавриїла.

Собор Архангела Гавриїла святкується Православною Церквою двічі на рік: перший раз на другий день після Благовіщення Пресвятої Богородиці, а другий раз – 26 липня за новим стилем.

Друге святкування, очевидно, пов’язане з освяченням храму на честь Архангела Гавриїла в Царгороді та встановлене не пізніше ІХ ст.

Архангел Гавриїл – благовісник спасіння роду людського – багаторазово з’являвся людям Старого та Нового Заповітів. Він навчив Мойсея книжного письма, розповів йому про створення світу, життя Адама та наступних патріархів, про потоп та розділення народів. Також Архангел розказав Мойсею про розташування планет і стихій та навчив його різної премудрості.

Пророку Даниїлу Гавриїл сповістив про майбутні царства, про час звільнення Божого народу з-під влади Вавилону та час пришестя Спасителя світу.

Праведній Анні Архангел з’явився в саду, коли вона плакала через своє непліддя та молилася Богу. Він повідомив їй, що її сльози сягнули Бога і що вона народить Дочку Марію, через Яку благословляться всі народи й світ отримає спасіння.

Також Гавриїл з’явився праведному Іоакиму, коли той знаходився в пустелі, та сповістив йому, що вони з Анною народять Матір довгожданого Месії.

Архангел Гавриїл охороняв Богообрану Отроковицю й під час Її перебування в Єрусалимському храмі приносив Їй їжу.

Пізніше він з’явився біля кадильного вівтаря священнику Захарії та передвістив народження від нього Іоанна Предтечі. А за те, що Захарія не повірив ангельським словам, він покарав його німотою.

Невдовзі після того Архангел представ перед Дівою Марією в Назареті та благовістив Їй про непорочне зачаття Нею під дією Духа Святого Сина Божого.

Коли народився Христос у Вифлеємі, Гавриїл з’явився вночі пастухам, які стерегли стада, та повідомив їм про народження Спасителя світу. Після того Архангел разом із безліччю Небесних Сил Безплотних прославив Бога.

Існує думка про те, що Гавриїл зміцнював Христа перед хресними стражданнями в той час, як Він молився в Гефсиманському саду. Саме ж ім’я Гавриїл означає «сила Божа».

Окрім зачаття та народження Сина Божого, Гавриїл благовістив і про Його воскресіння.

Він з’явився жінкам-мироносицям, коли ті прийшли до гробу Іісуса, і сказав їм, що Христос воскрес із мертвих.

Наприкінці земного життя Богородиці Гавриїл з’явився Їй на Єлеонській горі та сповістив про наближення Її успіння. При цьому він дав Пречистій Діві райську гілку.

Архангел Гавриїл зміцнює людей в подвигах і постійно молить Бога за рід християнський. Тому люди і звершують йому соборне святкування та просять у Архангела заступництва та допомоги.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті священномученика Фоки Синопського | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] Угодника Божого прив’язали до дерева та нещадно катували. Все його багатостраждальне тіло вкрили рани. Святий мужньо терпів муки та удостоївся почути Голос із Небес, що зміцнював його. […]

trackback
Моліться Пресвятій Богородиці | N.E.W.O.D
23 днів тому

[…] Божа Матір вшановується особливо. Воістину, і у Своєму Успінні, як співається в тропарі свята, Пресвята Богородиця не […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x