День Собору святого архангела Гариїла

День Собору святого архангела Гариїла

26 березня/8 квітня Православна Церква святкує День Собору святого архангела Гариїла.

Святкування Собору святого Архангела Гавриїла встановлено на наступний день після свята Благовіщення Пресвятої Богородиці древнім єрусалимським уставом та уставом обителі Савви Освященного.

Оскільки Архангел Гавриїл приніс Пресвятій Діві Марії звістку про втілення Бога Слова в Її пречистій утробі й таким чином послужив таїнству нашого спасіння, то він заслуговує на особливе шанування.

Цей Небесний посланець сам сповістив святому Захарії, що стоїть перед Богом, тобто ясніше за інших Ангелів споглядає тайни Божі та сяє більшою честю та славою, ніж Ангели нижчих чинів.

Святе Письмо (книга Товіт, Одкровення Іоанна Богослова) говорить, що перед Божою славою завжди стоять сім Ангелів вищого чину. Вони мають такі імена: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Селафиїл, Ієгудиїл, Варахиїл.

Всі ці Ангели рівні за гідністю, й кожний із них має своє особливе служіння. Михаїл перемагає супостатів. Гавриїл сповіщає тайни Божі. Рафаїл лікує недуги людей. Уриїл є сяйвом Божественного вогню і просвітлює затьмарених. Селафиїл молиться Богу за людей і спонукає їх до молитви. Ієгудиїл славить Бога та зміцнює тих людей, які трудяться заради слави Божої, та просить для них винагороди в Господа. Варахиїл роздає благословення Божі та просить у Бога благодіяння для людей.

архангела ГариїлаТож згідно до свого служіння Пречистій Діви Марії з благою звісткою був посланий саме Гавриїл.

Крім того, цей посланець Божий сповістив Пророку Даниїлу про звільнення іудеїв із Вавилонського полону та про час пришестя Месії.

Святому Захарії він повідомив про народження Іоанна Предтечі. Мойсею Гавриїл допоміг написати книгу Буття, бо передав йому одкровення про перші роди людей та роки від створення світу.

Святим Іоакиму та Анні він сповістив про зачаття Пресвятої Богородиці, Якій за переданням від самого зачаття був Ангелом-Хранителем та згодом приносив їжу до Святого Святих.

Ім’я Гавриїл означає «міцність Божа» або «муж-Бог». Саме ім’я Ангела було прообразом Боголюдини, що має прийти в світ. Бог кріпкий в утробі Діви є досконалим Богом і досконалою людиною – досконалою не за віком тілесним, а за міцністю та розумом.

На відміну від інших немовлят, Немовля, зачате у пренепорочній утробі Божої Матері, з самого часу зачаття мало невимовний розум та непереможну міць, а тому й було мужем досконалим.

Крім свого імені та роду служіння, Архангел Гавриїл величний і тією таємницею, яку йому першому відкрив Бог і яку він приніс Пресвятій Діві Марії.

Є думка про те, що святий Гавриїл знаходиться в третій нижчій ангельській ієрархії, бо називається Архангелом, як Ангели архангельського чину, призначений для сповіщення великих справ Божих. Однак більш достовірною є та думка, що Гавриїл належить до серафимського чину й посилається тільки для сповіщення найбільших Божих тайн. А Архангелом називається через ту благу звістку, яку приніс Діві Марії.

Серафимський же чин найвищий, і саме одному з духів цього чину належало звершити таке велике служіння.

Тож будемо шанувати Архангела Гавриїла як благовісника спасіння світу молитовним співом та благоговійним поклонінням і дякуватимемо йому за великі благодіяння роду людському.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x