Пам’ять святого апостола і Євангеліста Матфія, мученика Леонтія та ін.

Пам’ять святого апостола і Євангеліста Матфія, мученика Леонтія та ін.

9/22 серпня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола та Євангеліста Матфія, а також святих мучеників Іуліана, Маркіана, Іоанна, Іакова, Олексія, Димитрія, Фотія, Петра, Леонтія, Марії Патрикії та інших.

Грецький цар Лев ІІІ Ісаврянин, що царював у 716 – 741 рр., розпочав жорстоке гоніння на Церкву Божу. Він поширював нову іконоборчу єресь і став називати ікони ідолами, а тих, хто їх шанує, ідолопоклонниками.

Нечестивий цар наказав знищувати чесні ікони спалювати або викидати в воду. Людей, які не схилялися до його єресі, Лев або засилав у віддалені краї держави, або катував і вбивав.

Святого Патріарха Константинопольського Германа в ті часи скинули з патріаршого престолу. На його місце звели єретика Анастасія.

Багато християн повстало проти іконоборства й удостоїлися мученицької кончини. Велика кількість християн загинула під час наступної події.

За часів Костянтина Великого в Константинополі були споруджені мідні ворота. Над ними помістили мідний образ Господа нашого Іісуса Христа.

Імператор Лев із патріархом-єретиком наказали зняти цей образ, і один воїн (саном спафарій) почав здійматися драбиною вгору, щоб виконати безбожний наказ.

Народ обурився, і декотрі з натовпу схопили драбину, кинули її разом зі спафарієм та вбили його. Цар дізнався про це та послав озброєних воїнів на православних християн. Тоді загинуло багато народу.

Євангеліста Матфія

Найбільш шанованих благочестивих громадян схопили живими. Їх нещадно били палицями та вкинули до в’язниці.

Імена ув’язнених були: Іуліан, Маркіан, Іоанн, Іаков, Олексій, Димитрій, Фотій, Петро, Леонтій.

Близько 80 днів кожному мученику заподіювали щоденно по п’ятсот ударів. Проте святі з Божою допомогою не втрачали сил і мужньо терпіли страждання.

Тоді за наказом мучителя обличчя угодників Божих обпалили розжареним залізом. Після того святих убили мечами на площі.

Разом із згаданими мужами за шанування ікон усікли мечем і знатну жінку на ім’я Марія Патрикія. Кончина мучеників настала 9 серпня 730 року.

Коли схопили святих, потрапила до рук нечестивих і монахиня Феодосія, яка брала участь у скиданні драбини. Вона удостоїлася мученицького вінця раніше. Пам’ять Феодосії святкується 29 травня.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x