День пам’яті пророка Варуха

День пам’яті пророка Варуха

28 вересня/11 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять пророка Варуха.

Пророк Варух жив на межі VII – VI століть до Різдва Христового. Він належав до коліна Іудиного, був сином Нірії та братом Серайї, що служив постільничим в іудейського царя Седекії.

Варух став відданим учнем та писцем пророка Ієремії. У зв’язаних міцною дружбою Варуха та Ієремії була начебто одна душа в двох тілах, оскільки обох надихав Дух Святий, і слова Варуха нібито виходили з уст Ієремії.

У 605 році до Різдва Христового, в четвертий рік царювання Іоакима, святий Ієремія продиктував Варуху пророцтва про біди, які мають спостигнути Іудейське царство.

У той час Ієремії був заборонений вхід у храм, і в грудні 604 року пророцтва Ієремії князям та народу, які зібралися в храмі, прочитав пророк Варух.

Проте, запеклий у нечесті, цар наказав спалити згорток із пророцтвами, а пророків схопити.

пророка варуха

Ієремії та Варуху вдалося сховатися, і згодом Варух записав новий згорток, в якому до попередніх пророцтв були додані нові.

У 587 році до Різдва Христового, коли Навуходоносор напав на Єрусалим, Варух та Ієремія втекли в Массіфу.

Через два місяці вбили правителя Палестини Годолію. Невелика іудейська община Массіфи боялася кари вавилонян, тому втекла в Єгипет, при цьому насильно забрала з собою Ієремію та Варуха.

У 582 році Ієремія послав Варуха з Єгипту у Вавилон, щоб той зміцнював у вірі та надії полонених жителів Єрусалима. Пророк читав іудеям в присутності царя книгу, що ввійшла у Вітхий Завіт під його ім’ям.

Іудеї плакали, постили та молилися перед Богом. Потім вони зібрали гроші та послали їх як допомогу священникам і тим небагатьом іудеям, які залишилися в Єрусалимі.

Згідно з переданням, саме Варуху доручили цю справу, і він разом із пожертвами привіз в Єрусалим святині Храму, які вивіз Навуходоносор.

Після повернення іудейського народу в Палестину, як говорить передання, Святий усамітнився в печері, щоб оплакувати гріхи Ізраїлю.

Невдовзі після кончини Ієремії Варух мирно спочив. За іншою версією, він повернувся до Ієремії в Єгипет, і іудеї побили його камінням.

У книзі, яку Святий читав іудеям у вавилонському полоні, він чітко пророкував про пришестя во плоті Господа нашого Іісуса Христа. Пророк зокрема говорив:

«Цей є Бог наш, і ніхто інший не зрівняється з Ним. Він знайшов всі шляхи премудрості й дарував її рабу Своєму Іакову та улюбленому Своєму Ізраїлю. Після того Він з’явився на землі й жив серед людей».

Книгу пророка Варуха вважають доповненням до книги пророка Ієремії. Вона окремо ніде не зустрічається, і нерідко її поєднують із книгою пророка Ієремії під назвою останньої. Навіть паремія, що встановлена з цієї книги в навечір’я Різдва Христового, читається під іменем пророцтва Ієремії, а не Варуха.
Слава Богу вовіки. Амінь.

_______________________________________________________________

пророка ВарухаУ 1970-х роках на антикварному ринку Єрусалима виявили два відбитки печатки (були) з написом «належить Берехії, сину Нерії, переписувачу». Вчені припускають, що вони, ймовірно, належать саме біблійному Варуху, проте автентичність обох відбитків деякими дослідниками ставилася під сумнів.

Археолог Нахман Авігад (1979) припускав, що ці булли ставилися на документи офіційного архіву.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x