Послух у сім’ї

Послух у сім’ї

Що таке послух у сім’ї, якщо говорити про батьків та дітей?

Звичайною є послух дітей батькам, – відповімо ми. Але буває, що потрібен послух батьків своїм чадам.

Як це?

Я не говорю про задоволення дитячих примх, коли це фактично якийсь дитячий шантаж стосовно дорослих.

Послух дітям повинен мати характер послуху здоровому глузду або правді Божій. Наприклад, в одній дуже добре знайомій та близькій мені сім’ї на запитання батька: «Хто в сім’ї головний?» – Діти завжди відповідали: “Тато”. І раптом одного разу молодша дочка каже: «Бог». Тата спочатку відповідь вразила, а потім і потішила. Через кілька днів він за щось лаявся в сім’ї, і тут дівчинка знову йому каже: «Тихо, Бог забороняє лаятись!». І тато замовк, ще раз вражений,— послухався, хоч і не зовсім церковна людина.

У таких ситуаціях не треба обривати дитину: яке, мовляв, ти маєш право суперечити, а потрібно пам’ятати, що істина, особливо істина Христова, незмірно вища за будь-яку людську правду і будь-який людський авторитет. І тому якщо дитина тобі говорить цю істину, ти маєш просто змиритися й сказати: так, ти маєш рацію, а я помилився. І для дитини це буде дуже добрим уроком — не треба боятися втратити тут своє обличчя, навпаки, ти його збережеш.

А інакше ти вступиш у суперечку з тим, із чим у суперечність вступати не можна. І тоді вже дитина матиме всі підстави тебе не слухатися, не поважати чи не поважати закон Божий, що ще страшніше.

Ігумен Нектарій Морозов

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x