Світла субота

Світла субота

Світла субота – останній день Світлого тижня. Після святкового Богослужіння артос – церковний хліб, що освячувався у Великодну ніч, подрібнюється та роздається вірянам. На артосі зображений хрест, на якому видно лише терновий вінець, але немає Розіп’ятого — ознака перемоги Христа над смертю або Воскресіння Христа.

Артос – «Áρτος» із грецької перекладається як «квасний хліб», у Церковній традиції він символізує собою Господа нашого Іісуса Христа. Увесь Світлий тиждень артос знаходиться біля відкритих Царських воріт, а після закінчення Божественної літургії його разом із іконами виносили на хресний хід.

Артос у Церковній традиції символізує собою Господа нашого Іісуса Христа.

Звичай благословення квасного хліба встановлений ще з апостольських часів.
Відомо, що після Свого воскресіння Господь неодноразово з’являвся Своїм учням.
Доводячи непримарність Свого воскресіння Він їв з учнями їжу, а також благословляв трапезу. В очікуванні цих благодатних відвідувань, а пізніше – на згадку про них святі апостоли залишали незайнятим чільне місце за столом і клали перед ним частину хліба, начебто сам Господь незримо присутній із ними.
Продовжуючи цю традицію, Отці Церкви встановили у день свята Воскресіння Господнього ставити у храмі на солеї, біля Царських воріт, квасний хліб-просфору.

У Суботу Світлого тижня після Божественної літургії артос урочисто благословляється й читається особлива молитва “На роздроблення артосу”. Потім шматочки цього священного хліба роздають вірянам.
Згідно з Церковною традицією святиню споживають натще з молитвою “Христос Восресе...” на згадку про Світле Христове Воскресіння, а також її дають для зміцнення тим, хто має душевні й тілесні недуги, різні скорботи, коли немає можливості причаститися Тіла й Крові Господніх.

Святий Кирило, єпископ Туровський, який жив в XII столітті, в Слові на Неділю нову говорить:

«Як євреї з Єгипту по пустелі несли, на своїх головах опрісноки (Вих. 12, 34), доки не перейшли Червоне море, і тоді, посвятивши хліб Богу, розділили його між всіма, і всі, хто їв були здорові й страшні для ворогів, так і ми, спасені Воскреслим Владикою від рабства уявному фараону-дияволу, виносим із дня Воскресення Христового священний хліб — артос протягом цілого тижня і, нарешті, посвятивши цей хліб Богу, споживаємо від нього і зберігаємо його на здоров’я тілам і душам нашим».

У суботу Світлого тижня, вперше після дня Великодня, Царські ворота у храмах зачиняються.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x