Пам’ять святителя Трифілія

Пам’ять святителя Трифілія

13/26 червня Православна Церква вшановує па’мять святителя Трифілія, єпископа Левкусійського.

Святитель Трифілій, єпископ Левкусійський, народився в Константинополі, освіту здобув у Вериті (нині Бейрут, у Сирії). Він був дуже вчений і красномовний. Незважаючи на це, святитель обрав собі наставника не книжного і не вченого, а чоловіка високої святості – святителя Спиридона, єпископа Тримифунтського († 348, пам’ять 12 грудня).

Ще до зведення у сан архієрея святий був явлений в єпископському сані царю Констанцію II (337-340), старшому сину Костянтина Великого. Сталося так, що під час перебування в Антиохії Констанцій тяжко захворів, і лікарі не могли йому допомогти.

Він звернувся з ревною молитвою до Бога. Уві сні явився йому Ангел Божий і показав сонм святителів, серед яких виділялися двоє. Ангел сповістив Констанцію, що тільки вони можуть його зцілити.

Констанцій розіслав по всіх областях імперії указ, що наказував зібратися єпископам.  Після цього цар став розшукувати святителів, явлених у видінні. Спочатку він скликав архіпастирів з довколишніх міст, однак не знайшов тих, кого шукав. Потім були зібрані єпископи з більш віддалених країв, але й серед них не було вказаних Ангелом архієреїв. Зрештою, Констанцій видав наказ, згідно з яким до нього мали прибути святителі з усієї імперії.

Цей наказ отримав і святитель Спиридон, який за божественним одкровенням знав про хворобу царя. Разом зі своїм учнем святим Трифілієм він вирушив до імператора.

Коли єпископ Спиридон, який носив бідне вбрання, входив у царські палати, один із слуг подумав,що той жебрак, посміявся з нього та вдарив по щоці. Тоді святитель за словом Господнім підставив другу щоку. Слуга зрозумів, що перед ним свята людина, і попросив прощення.

Як тільки Спиридон увійшов до Констанція, хворий відразу впізнав у тих, хто прийшов, вказаних йому Ангелом цілителів, вклонився їм і просив помолитися про його зцілення. Святитель Спиридон із молитвою доторкнувся до голови імператора, і він став здоровим. 

 Святий Трифіллій захопився красою палацу, величним виглядом імператора, пишністю життя в палаці. Святитель Спиридон сказав на це: “Навіщо ти дивуєшся? Хіба цей блиск робить царя більш праведним? Усі вони – царі й вельможі – однаково з останнім жебраком помруть і постануть на суд Божий. Слід шукати вічних благ і Небесної слави”.

Невдовзі після цього Трифіллій був зведений в архієрейський сан і зійшов на єпископський престол міста Левкусії, що на Кіпрі. Святий не припиняв спілкування зі своїм наставником і часто відвідував його.

Якось разом із єпископом Спиридоном він подорожував у місто Кіріну. Вони проходили місцевістю, що вирізнялася красою і достатком виноградників і садів, і називалася Парімна. 

Святитель Трифілій, приваблений красою природи, розмірковував про те, щоб придбати цю землю. Святитель Спиридон прозрівши думки Трифілія і сказав: “Навіщо ти невпинно думаєш про земні й суєтні блага? Наше житло та багатство на Небесах, до них і потрібно прагнути”. Так святитель Спиридон поступово підносив свого учня до духовної досконалості, якої святий Трифілій досяг за молитвами свого наставника.

Святитель Трифілій мав милостиву душу, незлобиве серце, праву віру, любов до всіх і багато інших чеснот.

Одного разу на Кіпрі проходив Собор єпископів. Отці Собору просили святителя Трифілія, відомого своєю вченістю та красномовством, виголосити повчання народу. Коли красномовний і високоосвічений Трифіллій проповідував перед народом, то, цитуючи слова Спасителя про зцілення Господом розслабленого 1Мк. 2:11, замінив слово «одр» на слово «ложе».

Не терплячи неточної передачі Євангельського тексту, святитель Спиридон обурився і сказав святителю Трифілію: “Невже ти кращий за Того, Хто сказав “одр”, що соромишся слова Його?” – і негайно покинув храм.

Так святитель Спиридон дав святителю Трифілію урок смирення, щоб він не гордився даним йому талантом красномовства.

 

Святитель Трифілій мудро пас своє стадо. На кошти, що дісталися йому після матері, він побудував у Левкусії монастир. Святий написав тлумачення на Пісню Пісень та житіє святителя Спиридона. Своїм життям святитель Трифілій догодив Господу, перед Яким стоїть в сонмі святителів у Царстві Небесному. Чесна кончина святителя Трифіллія настала близько 370 року. Скінчався угодник Божий в глибокій старості.

Слава Богу вовіки. Амінь.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x