Про збереження душевного миру

Про збереження душевного миру

Поради преподобного Серафима Саровського

мир в душі серафіма батюшки

Усіма силами потрібно прагнути зберігати мир душевний і не обурюватися образами інших; для цього потрібно всіляко намагатися стримувати гнів і за допомогою уваги розум і серце берегти від непристойних рухів.

Усіма силами потрібно прагнути зберігати мир душевний і не обурюватися образами інших; для цього потрібно всіляко намагатися стримувати гнів і за допомогою уваги розум і серце берегти від непристойних рухів.

І так образи від інших переносити байдуже та привчатися до такого настрою, ніби образи не нас, а інших стосуються.
Така вправа може принести людському серцю тишу і зробити її обителлю для Самого Бога.
Якщо ж неможливо, щоб не обуритися, то, принаймні, треба намагатися стримувати язик, за зубами, як повчав Псаломоспівець: «Смятохся і не глаголах» 1Пс. 76, 5.

Для збереження миру душевного також усіляко потрібно уникати осуду інших. Неосудженням і мовчанням зберігається мир в душі: коли людина зберігає себе у такому стані, то вона отримує Божественні одкровення.

Для збереження миру душевного також усіляко потрібно уникати осуду інших. Неосудженням і мовчанням зберігається мир душевний.

Для збереження душевного миру потрібно частіше входити в себе і запитувати себе: де я?

Настанови святого Іоанна Кронштадтського

мир в душі іоанна

Після літургії святого праведного Іоанна Кронштадтського завжди оточували юрми народу, шукаючи благословення, і в такій метушні душа його невпинно перебувала в Бозі. Навіть у такому натовпі святий не розсіювався і не втрачав душевного миру. Як же він досягав цього?

Він не розсіювався, тому що любив народ і не переставав за нього молитися до Господа:

«Господи, даруй мир Твій людям Твоїм».

«Господи, даруй рабам Твоїм Духа Твого Святого, щоб Він зігрівав їхні серця любов’ю Твоєю та наставляв їх на всяку істину й добро».

«Господи, хочу, щоб мир Твій був у всьому народі Твоєму, який Ти полюбив до кінця і дав Сина Свого Єдинородного, щоб спасти світ».

«Господи, даруй їм благодать Твою, щоб вони в мирі та любові пізнали Тебе, і полюбили б, і сказали б, подібно до апостолів на Фаворі: «Добро нам, Господи, бути з Тобою».

Так, невпинно молячись за народ, він зберігав мир душевний, ми ж втрачаємо його, тому що в нас немає любові до народу.

Святі апостоли й усі святі бажали народу спасіння і, перебуваючи серед людей, палко молилися за них. Святий Дух давав їм силу любити народ; і ми якщо не любитимемо брата, то не зможемо мати миру.

Святі апостоли й усі святі бажали народу спасіння і, перебуваючи серед людей, палко молилися за них. Святий Дух давав їм силу любити народ; і ми якщо не любитимемо брата, то не зможемо мати миру.

Предстоятель УПЦ, Блаженніший Митрополит Онуфрій (2017)

мир в душі

Предстоятель УПЦ розповів, що сучасна людина пропускає через себе багато інформації. І якщо в ній міститься якийсь бруд, він може залишитися в людській душі.

«Звичайно, це дуже засмучує людину. Чиста людина пропускає через себе порцію бруду, але вона все одно залишається десь на стінках людської душі», – наголосив Предстоятель.

Щоб уберегтися від впливу негативної інформації, потрібно намагатися у собі «створювати християнський дух». «Обов’язково треба молитися, обов’язково читати Святе Письмо, обов’язково читати святих отців. Обов’язково.

Щоб уберегтися від впливу негативної інформації, потрібно намагатися у собі «створювати християнський дух». «Обов’язково треба молитися, обов’язково читати Святе Письмо, обов’язково читати святих отців.

Ці книги людський розум просвітлюють, і людський розум набуває здатності якось правильно оцінювати інформацію, яку він отримує», – порадив Митрополит Онуфрій.

За словами Предстоятеля, є інформація, яка прямо каже, де добро, а де зло. А є різновид інформації, яка під виглядом добра підносить зло. «Буває, що зло подається в такому вигляді, що його не розпізнаєш одразу. Якісь пристойні приводи, якісь гасла, якісь звернення, на вигляд духовні, а там зло ховається», – наголосив Блаженніший Митрополит.

Допомогти розпізнати, що корисно, а що ні, якраз і допомагає розум, який просвітлений молитвою, Писанням і настановами святих отців.

Допомогти розпізнати, що корисно, а що ні, якраз і допомагає розум, який просвітлений молитвою, Писанням і настановами святих отців.

«Головною для місіонера є не інформація, а молитва. Якщо розчиняти все молитвою, і інформацію розчиняти молитвою, то, може, ми в інформації матимемо якусь прогалину, може таке бути, але якщо ця прогалина буде за рахунок молитви компенсовуватися, то Бог умудрить, і ви відповісте краще, ніж якби ви мали потрібну інформацію», – сказав Митрополит Онуфрій.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x