День пам`яті святителя Тихона, єпископа Амафунтського

День пам`яті святителя Тихона, єпископа Амафунтського

16/29 червня Православна Церква вшановує День пам`яті святителя Тихона-чудотворця, єпископа Амафунтського.

Святитель Тихон жив на острові Кіпрі в місті Амафунті в часи царювання грецьких імператорів Аркадія та Феодосія. Його батьки були християнами й виховували сина в благочесті.

В юному віці святий був церковним чтецем, а потім удостоївся дияконського сану. Після смерті Амафунтського святителя Мемнона Тихон зійшов на єпископський престол.
Під час свого архіпастирського служіння святому довелося боротися з ідолопоклонством. З Божою допомогою він навернув до істинної віри багатьох жителів Амафунта, а ідолів мерзенних, язичницьких богів, знищував, їхні ж храми розоряв.
У глибокій старості святитель Тихон відійшов до Господа. Він прославився багатьма чудесами, які звершував не лише за життя, а й після смерті, через що був названий Чудотворцем. Однак до наших днів дійшло мало відомостей про чудеса святого, що пов’язано з магометанськими нашестями, під час яких спустошувалися церкви та знищувалися церковні записи.

Згадаємо про відомі зараз чудеса святителя.
Батько Тихона випікав хліби та посилав свого сина продавати їх. А отрок під час торгівлі хлібом убогим віддавав його даром. Коли ж батько довідався про це, то розгнівався на сина і почав сварити його. Тоді Тихон сказав, що дав хліб в борг Богові, і згадав слова зі Святого Письма, що той, хто дає Богу, сторицею прийме. Після цього Тихон повів батька в житницю, в якій вже не залишилося запасів зерна. Однак, коли вони прийшли туди, то виявилося, що житниця наповнена чистою пшеницею. Це чудо дуже здивувало батька святого юнака, він впав на коліна й прославив Бога. З того часу Тихону дозволялося роздавати хліба стільки, скільки він хоче.
Одного разу, коли садівники обрізали та викидали сухі гілки винограду, святий зібрав їх та посадив у своєму саду. Тихон попросив Господа, щоб сухі гілки прийнялися і росли, щоб цей виноград давав щедрий урожай, щоб ягоди його були солодкими та корисними для здоров’я і щоб виноград, який він садить, дозрівав раніше за інший.

Вже наступного ранку святий побачив, що Господь почув його молитву, оскільки сухі гілки прийнялися та випустили бруньки. Того ж літа виноград підріс і дав багатий урожай. Коли ж у інших виноградниках виноград ще дозрівав, у Тихона він був уже спілим, солодким та корисним.

Ця властивість винограду святого збереглася навіть після його смерті, і вже 16 червня, в день пам’яті святителя, на вині, яке витискали з нового урожаю, в храмі звершувалося Таїнство Євхаристії.
Коли святий Тихон наближався до своєї смерті, то наперед знав час її настання та сповістив про це іншим. Скінчався  святитель у V сторіччі.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x