День пам’яті рівноапостольного Косми Етолійського Афонського, Албанського

День пам’яті рівноапостольного Косми Етолійського Афонського, Албанського

24 серпня/6 вересня Православна Церква вшановує пам’яті рівноапостольного ієромонаха Косми Етолійського Афонського, Албанського.

Святий Косма, в миру Костянтин, походив із Етолії (древньої області в Середній Греції). Він народився у 1714 році в невеликому безвісному етолійському селищі Мегало Дендро, в сім’ї простих ткачів.

З дитинства у святого Косми була велика спрага до знань. Він намагався скористатися будь-якою можливістю, щоб отримати освіту і «всім тим, чому вчився, послужити на користь братів християн».

Він йшов за багато кілометрів від будинку, піднімався у віддалені гірські обителі, вивчав там стародавні рукописи, слухав бесіди ченців, слухав поради і настанови старців.

Спочатку він здобував освіту в рідній землі, і його наставником був архідиякон Ананія Дервішан. Пізніше святий навчався на Афоні у Ватопедському училищі у відомих вчителів Миколая Царцулії (з Мезови) та Євгенія Булгаріса, що згодом став архієпископом Катеринославським і Херсонським.

У Філофеївському монастирі Афона Костянтин прийняв чернечий постриг з іменем Косьма. З часом він був возвдений у сан ієромонаха. На Афоні він зустрів видатних подвижників, ченців, вчених, церковних письменників. Вони глибоко вплинули на його життя, давши йому можливість проаналізувати історичне минуле поневоленої Греції та побачити можливість і необхідність її відродження.

Тому угодник Божий, який прагнув наставляти на шлях спасіння та стверджувати у вірі християн, із благословення духовних отців рушив до Константинополя, де навчився красномовства.

Патріарх Серафим ІІ, а потім і його наступник Софроній дали святому письмовий дозвіл проповідувати Євангеліє.

Отець Косма спочатку благовістив у храмах Константинополя та його околиць, а пізніше відвідав придунайські князівства, Фессалоніки, Веррію, Македонію, області Хімару, Акарнанію, Етолію, острови Святої Маври, Кефалонію та інші місця.

Завдяки проповіді отця Косьми, яка завжди була сповнена благодаті Божої, християни отримували велику духовну користь. Господь обдарував святого даром звершення чудес.

Святий проповідував Слово Боже в Албанії, де люди майже втратили християнське благочестя, здичавіли, загрубіли та закореніли в гріхах. Він приводив їх до щирого покаяння та виправлення.

За настановами священномученика в селах відкривали церковні училища, багаті люди звершували пожертви на благоустрій храмів, купівлю духовної літератури, що роздавалася письменним, покривал для жінок, якими святий вмовляв тих покривати свої голови, чоток та хрестів, що дарувалися простим людям.

Всі, хто бажав послухати проповідь отця Косми не вміщувалися у храмах. Тому угодник Божий разом з іншими священнослужителями звершував Богослужіння на полях та площах. Так тисячі людей мали змогу користуватися його повчаннями. На тих місцях, де проповідував святий, віруючі на пам’ять ставили дерев’яні хрести. Його подорож перетворювалася на величний хресний хід: за ним йшли священники, які несли ікони й свічки, звершували літургії та молебні, і безліч мирян: жінок, старих і навіть маленьких дітей! Люди не хотіли пропустити жодного слова з вуст Святого.

У 1779 році в 65-річному віці угодник Божий прийняв мученицьку кончину. Сам Святий не раз говорив, що готовий до прийняття мученицький вінець. Стійкістю перед стражданнями і муками, які йому довелося зазнати, святий Косма явив свою велику любов до Господа: «Я прошу Христа, щоб Він удостоїв мене пролити за Нього свою кров, подібно до того, як Він колись пролив її за мене».

Обмовленого іудеями святого віддали туркам, які його задушили. Тіло священномученика кинули в річку. Через 3 дні його знайшов священник Марк і поховав у Ардевузькому Введенському монастирі неподалік від поселення Каліконтасі. Згодом часточки чесних мощей отця Косми перенесли на благословення в різні місця.

Деякі пророцтва Косми звучать на початку XXI століття дуже сучасно.

Наприклад, він говорив:

  • «Весь світ буде оперезаний однією ниткою, люди будуть розмовляти з однієї далекої місцевості з іншого, наприклад з Константинополя з Росією»;
  • «Злодії і розбійники вони не будуть більше промишляти в горах. Вони будуть жити в містах, одягатися, як звичайні люди, і приходити серед білого дня, щоб обікрасти вас».
  • «Прийде час, коли в оселі проникнуть біси під видом невеликих коробок, а їх роги будуть стирчати на дахах».

За умов у 2010 році боргової кризи в Греції зовсім інакше сприймаються такі пророцтва Косми:

  • «Вам позичать багато грошей і зажадають назад, але не зможуть взяти»;
  • «Вас обкладуть великим, нестерпним податком, але не зможуть домогтися свого».
  • «У школах з’являться такі речі, що розум ваш небесний не вмістить».
  •  «Зло прийде до вас від освічених».
  • «Ми побачимо, як земля наша перетвориться на Содом і Гоморру».
  • «Прийде час, коли диявол увійде в коробку і буде кричати звідти. А з коробки стирчатимуть його роги» (телевізор).
  • «Те, що вам належить зазнати, трапиться з вами через людей начитаних»
  • «Прийде час, коли вороги заберуть у вас навіть попіл з вогнища. Але ви не змінюйте свою віру, як це зроблять багато інших».

Розповідав також Косма Етолійський про залізних птахів, які то мирно літають по небу, а то вивергають вогонь; про кілька сіл, які розміщуються в одному будинку; про диявола, що вліз в ящик і який кричить звідти про велику кількість неїстівної їжі …

Святий Косма — святий і мученик, який вніс неоціненний внесок у справу збереження Православ’я. 
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x