День пам’яті преподобної Таїсії

День пам’яті преподобної Таїсії

8/21 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять преподобної Таїсії.

Свята Таїсія жила в Єгипті. Її матір жила безсоромно, розпусно та скверно, чого навчила й свою дочку. Вона віддала Таїсію в дім розпусти, де та спокушала багатьох своєю красою та ставала причиною смертних гріхів. Блудниця збагачувалася за рахунок своїх скверних справ, і часто поріг її дому заливала кров шанувальників, які билися між собою.

Про таке беззаконня Таїсії дізнався настоятель Гераклейського монастиря преподобний Пафнутій. Він прийшов до блудниці й дав їй золоту монету. Та ж взяла плату і увійшла зі старцем в кімнату, де стояло високе постелене ліжко.

Тоді Преподобний запитав у розпусниці, чи немає іншої кімнати, де можна було б замкнутися, щоб про них ніхто не знав. На це Таїсія відповіла, що і в цю кімнату ніхто не зможе увійти, бо двері замкнені, а якщо він боїться Бога, то немає ніде місця, де можна від Нього сховатися.

Коли старець почув такі слова від блудниці, то запитав у неї, чи вона також знає про Бога. Та ж сказала, що знає й про Бога, й про блаженство святих, й про вічні муки грішних.

Після цього Пафнутій сказав Таїсії, що вона буде мучитися в пеклі за свої гріхи і за гріхи тих, кого вона осквернила.

Ці слова Преподобного зворушили блудницю, і вона з гіркими сльозами впала до ніг старця. Таїсія говорила Пафнутію, що і для грішників є покаяння, а для гріхів прощення і що вона його молитвами сподівається отримали милість Божу.

Потім грішниця попросила старця зачекати її три години та пообіцяла заради свого спасіння виконати все, що він їй накаже.

Коли Пафнутій погодився на це, блудниця зібрала нажиті неправедним шляхом скарби, поклала їх посеред міста та спалила. Після цього Преподобний відвів її в дівочий монастир та замкнув у невеликій келії, двері якої міцно забив. Залишилося лише віконце, через яке можна було подавати їжу.

На запитання Таїсії, як їй молитися, старець відповів, що вона недостойна ні імені Божого промовити, ні своїх рук до Неба піднести, а тому має молитися лише такою короткою молитвою: «Той, Хто створив мене, помилуй мене!»

преподобна

Так молилася свята у своїй келії три роки, протягом яких їла лише один раз на добу невелику кількість хліба та пила трохи води.

Преподобний Пафнутій співчував Таїсії і, зрештою, захотів дізнатися, чи простив її Бог. Тому він пішов до Антонія Великого та розповів йому все про неї.

Святий Антоній скликав братію та заповів усім молитися Господу, щоб Він відкрив комусь із них про Таїсію. Тоді чудесне видіння мав Павло Препростий. Через відкриті Небеса він побачив багато прикрашений сяючий одр, який охороняли три пресвітлих дівиці, а на одрі лежав вінець. Святий вирішив, що цей одр приготований його отцю – преподобному Антонію. Проте Голос із Неба заперечив і сказав, що одр вготований для колишньої блудниці Таїсії.

Про своє видіння Павло розповів Антонію та Пафнутію, і вони прославили Бога.

преподобна

Потім Пафнутій прийшов у дівочий монастир і вивів святу із затвору, хоча вона й не бажала того.

Таїсія розповіла, що завжди бачила свої гріхи перед очима та плакала невпинно, й дотепер тяжкі гріхи лякають її, бо вона буде за них засуджена.

Через п’ятнадцять днів після виходу із затвору свята захворіла, а ще через три дні померла. Кончина преподобної Таїсії настала в І половині IV ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x