День пам’яті мучеників Євлампія та Євлампії

День пам’яті мучеників Євлампія та Євлампії

10/23 жовтня Православна Церква вшановує день святих мучеників Євлампія та Євлампії.

Святий мученик Євлампій походив із Нікомидії та мав благородне походження.

Під час гоніння на християн, яке розпочав нечестивий Максиміан, він разом із іншими вірянами переховувався від гонителів.

Якось юнак пішов у місто купити хліб і на міських воротах побачив царський наказ, що повелівав вбивати послідовників Христа.

Коли святий прочитав його, то почав сміятися з безумства царя, який замість того, щоб воювати з ворогами, знищує ні в чому неповинне мирне населення. Тоді Євлампія одразу схопили й привели на суд.

Спочатку суддя намагався лестощами схилити юнака до ідолопоклонства та обіцяв йому почесті й славу. Проте Євлампій, сповнений Духа Святого, викрив суддю в підступності, сказав йому, що він не зможе нічим відвернути його від Христа, та погрозив вічними муками.

Після такої розмови суддя наказав катувати мученика. Його розпростерли оголеним на землі й почали бити жилами.

Хоча святий відчував сильний біль, але не показував, що йому боляче. Мучитель ще більше розлютився через це й наказав терзати тіло Євлампія залізними знаряддями, для чого святого повішали на дереві. Від такого катування крізь глибокі рани проглядали кістки юнака, і весь він був зраненим та закривавленим.

Однак безжалісного суддю це не задовольнило. Він повелів покласти мученика на розжарений залізний одр.

Тоді Євлампій перехрестився і сам ліг на нього. Від вогню тіло мученика стало розпадатися, і лише чудесним чином душа не покидала його. Присутні думали, що юнак от-от помре, проте він раптом встав із одра здоровим, немовби й не зазнав ніяких катувань.

Кмітливість юнака

Згодом святий зробив вигляд, що навертається до язичницького нечестя. Тому обрадувані ідолопоклонники повели його у свій храм. По дорозі туди Євлампій молився Богу.

У храмі мученик підійшов до найбільшого ідола та іменем Господнім наказав йому впасти й перетворитися на попіл. Тієї ж миті ідол впав та розбився на друзки.

Присутній народ одразу почав славити Істинного Бога, і багато хто прийняв християнську віру. Суддя ж залишився у своєму нечесті та вирішив продовжити катування святого.

У той час дівиця на ім’я Євлампія, сестра мученика, дізналася, що її брат страждає за Христа, й привселюдно оголосила себе християнкою.

Мучитель наказав схопити святу та бити по обличчю. Євлампію довго й нещадно били, через що зовсім спотворили.

Потім суддя наказав кинути обох мучеників у котел із киплячою рідиною.  Євлампій сам увійшов у нього, а його сестра почала вагатися. Тоді брат покликав її й сказав, що не відчуває болю.

Після цього Євлампія увійшла в котел, і він одразу вистиг. Через таке чудо 200 мужів увірувало в Істинного Бога. Вони оголосили себе християнами, за що були вбиті язичниками. Святому ж Євлампію викололи очі, а його сестру повішали за волосся та нещадно били.

день святих мучеників нікомидійських

Пізніше для катування мучеників розжарили піч, в яку Євлампія поспішила сама увійти, а її сліпого брата туди кинули нечестиві. Проте і цього разу святі не постраждали, тому що жар печі перетворився на холод.

Після такого чуда суддя більше не знав, як спричинити шкоду страждальцям, і повелів усікти їх мечем.

На місці страти Євлампій сам схилив голову під меч, а його сестра ще до страти спочила, через що не була обезголовлена. Чесна кончина мучеників насала в 303 році. Від їхніх мощей хворі отримували чудесні зцілення.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x