Батюшко, як мені жити?

Батюшко, як мені жити?

Якось я розкрив свій щоденник на тій сторінці, де написано, що батюшка Варсонофій (прп. Варсонофій Оптинський – ред.) казав мені:

– Один мирянин запитав мене: “Скажіть, Батюшко, як жити далі мені?”

Я подумав: що мені відповісти йому, яке коротке навчання сказати? Потім і говорю: “Ви Псалтир читали?”

– Так, читав.

– Якщо читали, то повинні пам’ятати, що там є в одному псалмі такі слова: “Наставить (Господь) лагідних на суд, навчить лагідних шляхам Своїм”1(Пс. 24, 9).. 

Що ж означають ці слова?

А ці слова означають те, що шляхам Господнім навчає Сам Господь, а не людина, що шляхам Господнім може навчити лише Сам Господь.

Але не всіх людей вчить Господь, а тільки лагідних, тому що, хто упокорюється серцем, той робить душу свою здатною до прийняття Божественного навчання, – тільки таких вчить Господь.

... шляхам Господнім навчає Сам Господь, а не людина, що шляхам Господнім може навчити лише Сам Господь. Але не всіх людей вчить Господь, а тільки лагідних, тому що, хто упокорюється серцем, той робить душу свою здатною до прийняття Божественного навчання, – тільки таких вчить Господь.

Але я вчора, довго міркуючи про це, дійшов до більш докладнішого міркування. Я думаю, що якби людина могла навчити шляхам Господнім, тобто навчити, як треба жити, щоб спастися, то вчені богослови були б першими, хто спасається. Але, насправді це не так.

як жити далі

Багато вчених не йдуть шляхом Господнім. Візьмемо, наприклад, богословів, які закінчили академію, як часто вони йдуть не Господнім шляхом, а навпаки, шляхом гріха. Доводилося зустрічатися з людьми, які закінчили курс богословських наук і говорили, що вони згодні були б займатися чим завгодно, тільки не богослов’ям, і в той же час вони вихваляються, що знають дух християнський і навіть твори духовні пишуть.

Але що ж потрібно людині, щоб навчитися шляхам Господнім?

Потрібно, щоб людина була лагідною, смиренною, і тоді Господь Сам навчить, як іти шляхом Господнім.

Потрібно, щоб людина була лагідною, смиренною, і тоді Господь Сам навчить, як іти шляхом Господнім.

Знати це особливо важливо в даний час, коли так помітно зменшення наставників. Змирись із допомогою Божою, будь лагідним, не май злості на ближніх, підготуй лагідним, добрим життям свою душу для сприйняття Божественного навчання, і Господь Сам навчить шляхам Своїм.

Якщо будемо переглядати Псалтир, то побачимо, що там є багато виразів, які говорять про шляхи Господні та духовне розуміння їх. Наприклад:Наставить лагідних на суд, – цей вислів тлумачиться так: людей лагідних Господь сподобить духовного міркування, – так розуміє це єпископ Ігнатій (Брянчанінов).

У псалмі 1, який починається словами: “Блажен муж“, написано: “Сєго раді нє воскрєснут нєчєстівії на суд ніже грєшніци в совєт правєдним”2(Пс. 1, 5). Цей вираз святитель Ігнатій тлумачить так, що ніяка безбожна і грішна душа не підніметься на духовну висоту, не матиме духовної міркування.

Єпископ Ігнатій (Брянчанінов) проводив життя християнське, подвижницьке, і він сподобився духовної розсудливості й розумів духовне вчення Христа й взагалі все Святе Письмо.

Отже, людина лагідна буде наставлятися Господом на шлях Христа.

Далі в Псалтирі є такий вислів: “Всі шляхи Господні милість і істина”3(Пс. 24, 9). За тлумаченням Батюшки Амвросія, яке повідомив мені о. Агапіт, ці слова означають, що шляхи Господні вимагають від людини двох речей: милості та істини.

Як слід розуміти це?

А ось як: усі, хто бажають непорочно проходити шляхи Господні, повинні виявляти всіляку милість і поблажливість по відношенню до ближніх, хоч би й грішників, а від себе вимагати виконання всілякої істини, всілякої законної правди.

...усі, хто бажають непорочно проходити шляхи Господні, повинні виявляти всіляку милість і поблажливість по відношенню до ближніх, хоч би й грішників, а від себе вимагати виконання всілякої істини, всілякої законної правди.

По відношенню до себе ми повинні бути невмитими суддями, всі свої вчинки ми повинні суворо виправляти за заповідями Закону Божого, а до ближніх ми повинні бути завжди милостивими й поблажливими, і ось це і буде ознакою того, що людина йде шляхом Господнім.

Як жити далі?

Якщо від себе людина не вимагатиме виконання заповідей Господніх, то вона не може проходити шляхи Господні, а тому й не буде істинним християнином.

Якщо від себе людина не вимагатиме виконання заповідей Господніх, то вона не може проходити шляхи Господні, а тому й не буде істинним християнином.

А якщо буде виконувати їх, то у будь-якому чині й становищі зовнішньому буде християнином, і чиновник на пошті, і архімандрит, і єпископ, – всі можуть виконувати заповіді Христові, чесноти Євангельські й можуть бачити тих, хто може бути істинними послідовниками Христового вчення.

“Всі шляхи Господні, милість та істина“, – спостерігатимемо за собою, щоб здійснювати в житті “милість та істину”, тоді ми знаходитимемося на шляху Господньому й житимемо християнським життям.

Деякі люди до себе бувають поблажливими, а до ближніх немилостівими, просто іноді навіть душу ближнього готові катувати, а треба чинити навпаки.

Ведімо записник

Ось як добре записати корисну думку чи вислів, я забув про це тлумачення, а щоденник мій нагадав мені. Додам, що сучасні тлумачення не задовольняють мене; правда, в них є дещо, є високі думки, але все ж цього недостатньо і завжди хочеться більшого.

Сучасні тлумачі тлумачать поспіль все, але з історичної точки зору, а не з духовної – таємничої. Але буває, що людина перебуває під особливим осяянням духовним, тоді проявляється у її тлумаченні глибокий, таємничий зміст.

Це духовне осяяння було в Батюшки Варсонофія. Воно було й у Святих отців. Це ясно видно в їхніх писаннях. Іноді з одного слова Священного Письма, застосованого для підтвердження тієї чи іншої думки, відразу відкривається глибокий зміст.

 

Преподобний Нікон (Бєляєв). На Господа я сподіваюся: Розмова 17 липння 1925 року.  – Вид.: Сардонікс, 2003р. –  с. 29-33

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x