День пам’яті мученика Іакова Персиянина

День пам’яті мученика Іакова Персиянина

27 листопада/10 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святого мученика Іакова Персиянина.

Святий Іаков був родом із Персії. Він народився в християнській сім’ї. Його дружина також була християнкою. Іаков мав велике багатство й користувався довірою перських царів Іздігерда та сина його Варахрана. При Варахрані Іаков був управителем царського палацу.

З часом Іаков спокусився почестями та славою, які мав при царському дворі, та здійснив жертвоприношення мерзенним ідолам.

Коли про це дізналися його мати та дружина, то відіслали йому листа. У тому листі вони докоряли Іакову за відступництво та повідомляли, що не будуть із ним спілкуватися, поки він не навернеться знову до Істинного Бога.

Лист від матері та дружини Іаков отримав, коли знаходився з царем за межами міста. Від слів, написаних у листі, серце Іакова зворушилося, і він почав гірко плакати та розкаюватися.

Язичники, які спостерігали за ним і чули його слова, зрозуміли, що Іаков сповідує християнську віру, та доповіли про це царю.

Тоді Варахран покликав святого й запитав, чи він – християнин. На це запитання Іаков дав ствердну відповідь. Цар почав докоряти святому за невдячність, оскільки він отримав від нього та його батька багато дарів.

На ці слова Іаков відповів, що тіло його батька зараз тліє у гробі, а душа знаходиться в пеклі. Через це Варахран дуже розгнівався на святого. Він скликав своїх прибічників і почав радитися з ними, як йому катувати Іакова. Невдовзі цар вирішив розсікти його тіло на частини.

На місце страти за Іаковом пішло багато друзів та знайомих. Перед катуванням святий молив Господа допомогти йому витерпіти муки, щоб спокутувати кров’ю свій гріх.

Кати ж і друзі святого стали зі сльозами переконувати його поклонитися богам. Іаков їм відповів, щоб вони плакали не за ним, а за собою та своїми дітьми, бо він іде у вічний спокій, а вони підуть на вічні муки в пеклі.

Після цього розпочали катування святого. Спочатку йому по черзі відрізали всі пальці правої руки, а потім – лівої. Іаков же після відсічення кожного пальця славословив Бога та дякував Йому.
Коли відсікли всі пальці рук святого, вельможі та друзі почали вмовляти його покоритися царю. При цьому вони говорили, що навіть без пальців він може жити безтурботно та веселитися зі своїми близькими, оскільки має велике багатство. Мученик заперечив їм словами Святого Євангелія й казав, що їхні поради ведуть до погибелі.

Тоді Іакову почали відрізати по черзі пальці ніг. Після відсічення кожного пальця він так само продовжував славословив Бога. Всі присутні при цьому дивувалися терпінню святого.

Коли святому мученику відрізали всі пальці на ногах, він сказав катам не стояти марно, а рубати дерево, в якого вже відсічені гілки.

Після цього святому відрубали праву стопу, а потім ліву. Тоді так само – руки й плечі. Святий Іаков, зміцнений силою Божою, продовжував прославляти Господа.

Зрештою, мученику почали різати гомілки. При цьому він терпів страшні муки та просив Господа про допомогу.

Упродовж всього часу катувань від тіла мученика йшли сильні пахощі.

Коли мучителі припинили терзати тіло Іакова, він підніс до Бога свою передсмертну молитву. Тоді один із тих, хто був присутній під час катування, відрізав ножем голову мученика.

Кончина святого настала в 421 р. Частини його тіла зібрали вночі християни та поховали з честю.
Слава Богу, дивному во святих Своїх. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x