День пам’яті преподобного Акакія Синайського

День пам’яті преподобного Акакія Синайського

29 листопада/12 грудня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Акакія Синайського.

Преподобний Акакій подвизався в першій половині VI ст. в монастирі святої Катерини, що розташовуєтся біля священної гори Синай. Ім’я Акакій перекладається з грецької мови як незлобливий, сумирний, невинний.

Про святого Акакія розповідає в своїй книзі «Лествиця» преподобний Іоанн Лествичник, який в останні роки свого життя був ігуменом Синайської обителі й відійшов до Господа наприкінці VI ст.

Житіє святого Акакія преподобний Іоанн почув від святого Іоанна Саваїта – єпископа однієї з вірменських церков.

Святий Акакій був молодим учнем одного лінивого й злобного старця. Той старець спричиняв багато зла сумирному та доброчесному послушнику. Він не тільки докоряв йому та ганьбив, але й щодня безжалісно бив його. Однак Акакій терпів усе без злоби та нарікання, за що стяжав благодать Божу.

Святий Іоанн Саваїт часто навмисне зустрічав послушника та запитував, як у нього проходить день. Акакій на це відповідав, що йому так добре, неначе він знаходиться перед Богом. Водночас молодий монах показував йому синці то на очах, то на шиї, то розбиту голову.

Іоанн Саваїт при цьому схвалював його терпіння і казав продовжувати терпіти, щоб досягнути спасіння.

Таке знущання святий Акакій, як раб чи полонений, терпів протягом дев’яти років, після чого захворів і невдовзі помер. Поховали монаха в сімейному склепі.

Через п’ять днів жорстокий наставник Акакія розповів про смерть свого учня одному великому отцю, що там подвизався. Старець відповів, що не вірить його словам, бо Акакій не помер.

Після цього вони пішли разом до гробниці святого. Там преподобний отець голосно запитав у померлого страждальця, чи він помер. І Акакій, як живий, відповів, що він не помер, бо неможливо померти тому, хто зобов’язався виконувати послух.

Коли це почув жорстокий наставник Акакія, то сильно злякався. Він зрозумів свою провину, впав на землю й почав плакати. Після цього суворий старець випросив у ігумена для себе келію поблизу гробу Акакія і зачинився від світу. Він багато творив подвигів заради спасіння своєї душі та згодом відійшов до Господа.
Подивуємося життю та подвигам святого Акакія та навчимося самі зі смиренням, терпінням та любов’ю виконувати свої обов’язки.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x