День пам’яті святої мучениці Тетяни та інших із нею

День пам’яті святої мучениці Тетяни та інших із нею

12/25 січня Православна Церква вшановує пам’ять святої мучениці Тетяни та інших із нею.

Свята Тетяна була родом із Риму й виховувалася в благочестивій і заможній родині. Вона була  байдужою до багатства та інших благ і полюбила всім серцем духовне життя. Відмовившись назавжди від подружнього життя, дівчина зберігала невинність і жила в пості та молитвах. За свою доброчесність Тетяну призначили бути в церкві дияконисою.

У 16-річному віці царський престол зайняв Олександр Север, що царював з 222 р. по 235 р., який не зміг самостійно правити Римською імперією. Тому влада зосередилася в руках намісників, правителів областей та консулів.

І хоча Олександр не переслідував християн, оскільки його матір була християнкою, однак його підлеглі дуже гнобили віруючих у Істинного Бога. Утічаси по всій імперії нещадно проливалася християнська кров.

Святу діву Тетяну також схопили нечестиві й віддали на катування. Спочатку її повели в храм Аполлона, щоб вона поклонилася ідолу цього язичницького бога.

Однак по молитві Святої стався землетрус, а ідол разом із частиною храму зруйнувався. Тоді постраждало багато язичників, а диявол, що перебував в ідолі, з сильним воланням втік із того місця.

святої мучениці Тетяни

Після того Тетяну притягли на суд. Її били по обличчю та дерли їй очі металевими гаками. Тіло ж Святої було твердим, як ковадло, і мучителі швидше знесилилися, аніж мучениця. Так сталося тому, що Святу охороняли ангели Божі, які самі завдавали ударів її мучителям.

Свята дівиця під час тортур молилася за своїх катів, щоб вони пізнали Істинного Бога. І тоді по молитві Мучениці мучителі побачили ангелів, які захищали її, і почули Голос із Небес, що звертався до Святої. Кати в кількості восьми чоловік увірували в Христа і за сповідування своєї віри зазнали катувань та були обезголовлені.

Наступного дня Мучениця предстала перед суддею повністю здоровою, радісною та спокійною. На вмовляння принести жертву богам вона не схилилася.

Тому за наказом судді її тіло почали різати бритвами, при цьому з ран, замість крові, витікало молоко. Потім Тетяну розтягнули на землі й довго били. У цей час ангели знову заподіювали рани мучителям Святої. Через це дев’ять катів померло, а решта попадали напівмертвими.

З наближенням вечора Тетяну ув’язнили. В темниці вона протягом усієї ночі славословила Бога, разом із нею співали й ангели. Вранці Свята знову предстала перед мучителем повністю здоровою. Тоді її облесливо почали вмовляти звершити жертвоприношення богині Діані, й Тетяна зробила вигляд, що погоджується на це.

Коли Свята наблизилася до язичницького храму, то біс, що знаходився в ідолі, почав голосно волати, що горе йому, бо вогонь, який загорається у храмі, проганяє його. Тетяна перехрестилася та почала молитися Богу. Тоді пролунав удар грому й блискавка влучила в храм і спалила його разом із ідолом. Багато невірних впало на землю мертвими.

Після цього Тетяну знову почали катувати. Її тіло понівечили залізними гаками та вирвали їй соски. Потім Мученицю кинули до в’язниці, де ангели Божі вкотре зцілили її.

Наступного дня на Тетяну випустили лева, однак він покірно лизав їй ноги та лестився до неї. Коли ж звіра хотіли забрати, то він розтерзав одного з сановників. Кати почали стругати тіло Святої, але ангели чудесно захищали Христову мученицю, й мучителі падали на землю мертвими.

Коли ж Тетяну хотіли спалити, вона знову залишилася неушкодженою. Нечестиві подумали, що Мучениця має в своєму волоссі чарівну силу, обстригли її та замкнули в храмі Зевса.

На третій день після цього храм відкрили й побачили, що ідол Зевса розбитий, а Свята перебуває в радості.

Згідно з давнім переказом, святу Татіану після різних тортур кинули на арену цирку (Колізею), щоб лютий лев розірвав її для забави глядачів. Але замість цього лев став лагідно пеститися до неї. 

святої мучениці Тетяни

Не будучи в змозі перемогти Мученицю, її засудили до страти мечем. Разом із Тетяною прийняв мученицьку смерть і її батько, який був знатною людиною й сповідував істинну віру.

Кончина святої настала в 226 р.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x