День поклоніння чесним веригам апостола Петра

День поклоніння чесним веригам апостола Петра

16/29 січня Православна Церква вшановує День поклоніння чесним веригам апостола Петра.

Іудейський цар Ірод Агріппа І, внук Ірода Великого, вбив апостола Іакова Зеведеєва, брата Іоанна Богослова, і ув’язнив в темниці апостола Петра, щоб після Пасхи вивести його до народу.

Коли наблизився день, в який Ірод мав намір віддати Петра до рук іудеїв, вночі Апостол спав у в’язниці між двома воїнами, закутий залізними ланцюгами. Тоді з’явився Ангел Господній, штовхнув Апостола в ребра і повелів йому встати.

Залізні окови спали з рук Святого. Після цього Ангел сказав Петру взутися та одягнутися і вивів його на волю.

Звістка про чудо швидко облетіла Єрусалим. Декотрі віряни потай забрали Петрові вериги та шанобливо зберігали їх.  Сам Святий вирушив проповідувати Слово Боже в інші країни. 

Вериги, якими був міцно закутий Апостол, отримали від його тіла цілющу силу. Від них зцілювалися хворі, а біснуваті звільнялися від нечистих духів.

З благоговінням як дорогоцінний спадок святиня передавалася з роду в рід. Зрештою, вона потрапила до Патріарха Єрусалимського Ювеналія, який займав патріарший престол у 420 – 450 рр. Він подарував вериги благочестивій цариці Євдокії, дружині царя Феодосія ІІ Молодшого, що царював у 408 –450 рр., яка побудувала та прикрасила в Єрусалимі багато храмів.

Цариця Євдокія привезла вериги в Царгород. Одну з них вона подарувала храму апостола Петра, що знаходився всередині собору Святої Софії, Премудрості Божої.

Другу веригу Євдокія послала в Рим у подарунок своїй дочці Євдокії, що вийшла заміж за римського царя Валентиніана ІІІ (423 – 455 рр.).

Благочестива дочка з любов’ю прийняла святиню, побудувала храм на честь апостола Петра на Ексквілійській горі, де й зберігала веригу. У цьому ж храмі вона поклала ще одну веригу, яку знайшли в Римі, якою був зв’язаний Апостол, коли його мучив імператор Нерон (54 – 68 рр.).

Свято поклоніння цим веригам було встановлено звершувати 16 січня в пам’ять апостола Петра та во славу Господа нашого Іісуса Христа.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x