“Нехай будуть відділені від Церкви ті, хто не покаявся”

“Нехай будуть відділені від Церкви ті, хто не покаявся”

Слова святителя Іоанна Златоустого

…Отже, нехай ніхто з тих, хто віддається цьому блуду, не входить до церкви, але нехай він буде  відкинутий і вами і вважається нашим спільним ворогом.

«Коли ж хто, — каже апостол, — не послухає нашого слова в цьому посланні, того майте на увазі й не спілкуйтеся з ним, щоб посоромити його»1(2 Сол. 3, 14).

Зробіть ось що: не розмовляйте з ним, хто не покаявся, не приймайте його до дому, не розділяйте з ним трапези, не майте з ним спілкування ні на вході, ні на виході, ні на торжищі; таким чином буде легше навернути його.

Як тих звірів, яких нелегко спіймати, мисливці заганяють не з одного боку, а звідусіль і спрямовують їх з усіх боків; так і тих, хто уподібнилися до лютих звірів, будемо переслідувати спільними силами, ми з одного, а ви з іншого боку, й тоді скоро вловимо їх у мережі спасіння.

А щоб це сталося, поділяйте й ви з нами обурення проти них, чи краще, журіться за закони Божі, й помалу навертайте таких тяжко хворих і грішних братів, щоб вони постійно були з вами.

Чималий спіткає вас осуд, якщо ви нехтуватимете такою згубою, але зазнаєте більшого покарання. Бо, якщо й у будинках людських, коли хтось із слуг викритий у крадіжці срібла чи золота, карається не тільки крадій, а й ті, що знали про те й не відкрили; тим більше у Церкві.

Бог скаже тобі так: “Спостерігаючи, як з Мого дому вкрадено не срібну або золоту посудину, але викрадено цнотливість, як той, хто причащався Чесного Тіла й брав участь у такій Жертві, вирушив у диявольське місце і впав у такий злочин чому ти мовчав, чому терпів, чому не повідомив священнику? І тоді ти зазнаєш немалого покарання.

Тому і я, хоч із жалем, не пошкодую накласти й найтяжче покарання. Бо, набагато краще нам, зазнавши скорботи тут, позбутися майбутнього осуду, аніж тому, кому ми почали лестити словами, бути покараним тоді разом із вами.

Справді, не благонадійно і небезпечно нам — покривати це мовчанням. З вас кожен дасть звіт про себе самого, а я маю відповідати за спасіння всіх. Тому я не перестану робити і говорити все, — хоча б треба було засмутити вас, хоча б здавалося важким, хоча б нестерпним, — щоб мені можна було постати перед тим страшним престолом, не маючи скверни чи пороку чи чогось від таких2(Еф. 5, 27).

Нехай молитвами святих буде так, щоб ті, що вже розбестилися, швидко навернулися, а ті, що залишилися непорочними, ще більше досягли успіху в чистоті й цнотливості, щоб і ви досягали спасіння, й ми раділи, і Бог прославлявся нині та повсякчас і в нескінченні віки віків. Амінь.

Вибрані проповіді святих отців Церкви та сучасних проповідників. – Видання І. Л. Тузова, Гостинний двір.– 1912. c. 178-184.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x