Християнська ввічливість

Християнська ввічливість

Ввічливість – це манера поведінки, ряд правил, яким слідує людина при спілкуванні з іншими людьми. Вона визначається гарними манерами, добрими вчинками та доброзичливим ставленням до людей. Основний принцип ввічливості полягає в дотриманні меж кожної людини. Лише невеликий відсоток людей зараз можна назвати ввічливими. 

Лише невеликий відсоток людей зараз можна назвати ввічливими

Британський державний діяч, історик, поет та прозаїк Томас Маколей у свій час казав, що «ввічливість — це доброта в дрібницях». Також із ним був одностайним німецький філософ Кайзерлінґ: “Справжня, не тільки формальна ввічливість, це доброта серця, це увага до навколишнього, яка йде від доброзичливості з глибинного почуття солідарності, що свідчить про розвиток духовності людини; внутрішньо людина не може бути досконалою, коли зовнішньо поводиться недосконало…»

Християни повинні бути досконалими

Святитель Нектарій Егінський з приводу цієї душевної якості писав християнам наступне: “Християни повинні, згідно з Божою заповіддю, стати святими та досконалими. Досконалість і святість накреслюються спочатку глибоко в душі християнина, а вже потім відбиваються і в побажаннях його, в його промовах, у справах його. Таким чином, Божа благодать, яка існує в душі, виливається і на весь зовнішній характер.

Християнин має бути чемним із усіма. Слова й вчинки його повинні дихати благодаттю Святого Духа, яка живе в душі його, щоб таким чином було засвідчено його християнське життя та славилося Боже ім’я.

Християнин має бути чемним із усіма. Слова й вчинки його повинні дихати благодаттю Святого Духа, яка живе в душі його, щоб таким чином було засвідчено його християнське життя та славилося Боже ім’я.

Той, хто вивіряє кожне слово, той і вивіряє кожну справу. Той, хто досліджує слова, які збирається сказати, досліджує й справи, які має намір зробити, і ніколи не перейде межі доброї та доброчесної поведінки.

Благодатні промови християнина характеризуються делікатністю та ввічливістю. Це те, що народжує любов, приносить мир та радість. Навпаки, грубість породжує ненависть, ворожнечу, скорботу, бажання перемагати [в суперечках], заворушення та війни.

Отже, будемо завжди ввічливі. Ніколи нехай не виходить із уст наших погане слово, слово, яке не буде наповнене сіллю благодаті Божої, але завжди [нехай будуть у нас] промови благодатні, промови благі, промови, які засвідчать ввічливість у Христі та розвиненість душі”.

Ввічливість корисна для здоров’я

Ввічливість, як показують дослідження, корисна для здоров’я. Звичайно, вона не змусить зростися зламану руку або ногу, але допоможе набути вам радісного настрою. Адже, якщо ви позбавлені необхідності кричати, з’ясовувати стосунки, скандалити, розбиратися (тут може бути багато синонімів), у вашому організмі в достатніх кількостях виробляється гормон щастя – серотонін. А щаслива людина, як відомо, не тільки сама починає добре себе почувати, але й надає оптимізму людям, які знаходяться поруч. Візьмемо найбанальніший приклад: у доброї, усміхненої, спокійної медсестри пацієнт після операції починає одужувати куди швидше, ніж у постійно незадоволеної та грубої.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x