Пам’ять преподобних Варсонофія Великого та Іоанна Пророка

Пам’ять преподобних Варсонофія Великого та Іоанна Пророка

6/19 лютого Прпавославна Церква вшановує пам’ять преподобних Варсонофія Великого та Іоанна Пророка.

Святий Варсонофій походив із Єгипту та з юного віку жив подвижницьки. Він прийшов у обитель авви Серіда й влаштував невелику келію у вигляді печери поблизу монастиря.

З часом у цій келії 18 років подвизався учень Святого, преподобний Іоанн, який наслідував свого учителя в безмовності, подвигах та чеснотах. Наділений даром прозорливості Іоанн називали Пророком.

Святий Варсонофій згодом поселився в іншій тісній келії, що також розташовувалася неподалік від обителі. Він віддалився заради повної безмовності від людей, нікого не бачив, вживав лише хліб та воду. 50 років Преподобний провів у трудах та подвигах.

Єрусалимський патріарх Євстохій дізнався про подвижництво Варсонофія Та визнав його неймовірним. Щоб переконатися в цьому особисто, він наказав потай проникнути в печеру Святого.

Однак тих, хто намагався зробити підкоп у тісну келію Подвижника, раптом обпалило полум’я.
Угодник Божий весь час проводив у молитві й досягнув духовної досконалості.

Про життя та подвиги преподобних Варсонофія та Іоанна збереглися свідчення в рукописах. В слов’янських списках XV – XVII століть містяться їхні повчання у вигляді відповідей на запитання, які їм задавали учні та миряни.

Завдяки праці молдавського старця Паїсія Величковського у XVIII столітті на Афонській Горі знайшли два найбільш повні древні пергаментні грецькі рукописи «Відповідей» святих Варсонофія та Іоанна. Ці рукописи були перекладені молдавською та слов’янською мовами.

У ХІХ столітті старці Оптиної пустині переклали рукописи російською мовою та видали їх. З повчань преподобних видно ступінь їхньої духовної досконалості та любові до людей, а також відомі декотрі факти з їхнього життя.

Пам'ять преподобних

Точний час кончини святого Варсонофія не відомий. Одні вважають, що він помер у 563 році, інші говорять, що Преподобний спочив до 600 року.

Під час знаходження в затворі святий Варсонофій також служив людям. Він передавав відповіді на їхні запитання через преподобного Іоанна, якому іноді доручав самому відповідати, або ігумена авву Серіда, який записував їх.

Від Господа святий Варсонофій отримав дари прозорливості, звершення чудес та здатність силою своєї молитви очищати від гріхів душі людей. Іноді святий брав гріх іншого на себе. Преподобний знав сердечні настрої та наставляв кожного відповідно до напрямку його думок. Він Іменем Господа воскрешав мертвих, проганяв бісів, зцілював невиліковно хворих. Через речі, які освятив Подвижник, люди отримували допомогу. Молитвами преподобного Господь милував багатьох людей і посилав дощ на землю. Пророцтва Варсонофія завжди справджувалися.

Одного разу Святий передрік старцю Євфимію, безмовнику тієї ж обителі, що його покладуть разом із ним в один гроб, що й збулося. Всі великі дарування від Господа Преподобний отримав після багаторічного терпіння великих спокус та хвороб.

Учень Варсонофія Іоанн, про походження якого нічого не відомо, дотримувався настанов свого духовного отця, досягнув духовної досконалості й уподібнився у всьому своєму вчителю.

Пам'ять преподобних

Будучи смиренним, Іоанн посилав людей, які зверталися безпосередньо до нього за настановами, до преподобного Варсонофія. Він багато що передрік, в тому числі й свою кончину, яка настала слідом за кончиною авви Серіда.

Молодий ігумен обителі Єліан ревно просив Іоанна прожити ще хоча б два тижні, щоб навчитися від нього статуту й керуванню монастирем. Святий Іоанн виконав прохання і спочив через два тижні. Старець Варсонофій пережив його.

Про угодників Божих відомо з книги «Преподобних отців Варсонофія Великого та Іоанна керівництво до духовного життя у відповідях та запитання учнів». Цю книгу знало багато святих, зокрема Феодор Студит, Никон Чорногорець, Симеон Новий Богослов.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x