День пам’яті семи мучеників

День пам’яті семи мучеників

15/28 березня Православна Церква вшановує пам’ять семи святих мучеників Агапія, Пуплія, Тімолая, Роміла, Олександра, Діонісія та Діонісія.

Мученики Агапій, Пуплій, Тімолай, Роміл, Олександр, Олександр, Діонісій і Діонісій постраждали за Христа під час царювання нечестивого римського імператора Діоклетіана (284 – 305 рр.).

Святий Агапій народився у Газі, Тімолай – на узбережжі Понта Євксинського, обидва Діонісії походили з Трипполя фінікійського, Пуплій та обидва Олександри були родом із Єгипту, а Роміл був іподияконом Діоспольської церкви.

За імператорським наказом тривало гоніння на Церкву Христову. Віруючих у Істинного Бога повсюди примушували до ідольських жертвоприношень. Непокірних катували та вбивали.

Коли в Кесарію на язичницьке свято зібралося безліч народу, для нечестивих влаштувале спеціальне видовище – катування ув’язнених християн.

Першим прийняв мученицьку кончину через спалення у вогнищі святий Тимофій, потім віддали на поживу звірам мученика Агапія та мученицю Феклу. Їхня пам’ять святкується у серпні.

Під час кривавого видовища юнаки Пуплій, Тімолай, Роміл, обидва Олександри та Діонісій зі зв’язаними руками, на знак бажання постраждати за Господа Іісуса Христа, вийшли в центр видовища. Вони стали перед ігемоном Урваном і голосно назвали себе християнами.

Ігемон не хотів убивати юних воїнів Христових і почав лагідно схиляти їх до поклоніння несправжнім богам. Святі були непохитними і потрапили до в’язниці.

Невдовзі до в’язнів приєдналися доброчесний муж Агапій, який уже перетерпів за Ім’я Христове різні тортури, та його слуга Діонісій-єгиптянин, яких також ув’язнили. Так страждальців стало вісім.

Мученики довго знаходилися у в’язниці й зазнавали різних катувань. Зрештою їх засудили до страти та всіх одного дня обезголовили. Так чесні мужі віддали Господу свої душі та удостоїлися Царства Небесного.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x