День пам’яті святителя Келестина І

День пам’яті святителя Келестина І

8/21 квітня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Келестина І,
папи Римського.

Святий Келестин народився в IV ст. в Кампанії. Згідно з переданням, він якийсь час жив у Мілані, був учнем святителя Амвросія та товаришував із блаженним Августином.

Угодник Божий здобув гарну освіту й добре вивчив філософію, однак найбільш старанно він займався вивченням Святого Письма та розмірковував над богословськими питаннями.

Келестин вирізнявся доброчестям і, будучи авторитетним богословом, користувався повагою та любов’ю духовенства й мирян. Коли помер папа Боніфацій І (422 р.), Святого обрали на Римську єпископську кафедру.

Протягом 10-річного архіпастирського служіння Келестин був ревним поборником істинної віри. Він виступав проти єресі пелагіанства, що знаходила прихильників у помісних Західних Церквах.

Для боротьби з єрессю з благословення папи Келестина в Ірландію вирушив святий Паладій, а в Британію – святий Герман Осерський та святий Лупп Труаський.

Також угодник Божий дбав про збереження істинної віри та дотримання дисципліни в Церквах Галлії, Італії та Ілліріка.

Коли почала поширюватися єресь Несторія, Константинопольського патріарха, папа Келестин добився її засудження на Помісному Соборі в Римі, що відбувся в 430 році.

Після того папа написав послання Олександрійському архієпископу Кирилу, в якому повідомив, що Несторій буде скинутий і відлучений, якщо через 10 днів не відмовиться від своєї єресі.

Наступного року в Ефесі відбувся Вселенський Собор, який очолив святитель Кирил. У Соборі взяли участь три легати папи Келестина. Після відлучення єретика в листі до імператора Феодосія ІІ, архієпископа Максиміана та жителів Константинополя Святий висловлював радість із нагоди торжества істини.

6 квітня 432 року папа Келестин мирно відійшов до Господа. Його тіло поховали у приміському храмі на Соляній дорозі. Пізніше мощі Святителя перенесли в римську церкву святої Праксеви.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x