День пам’яті преподобного Кассіана Римлянина

День пам’яті преподобного Кассіана Римлянина

29 лютого/13 березня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Кассіана (Іоанна Кассіана) Римлянина.

Святий Іоанн Кассіан народився в Римі в знатній сім’ї. З юного віку він вивчав науки, зокрема, філософію та астрономію. Після цього Кассіан вивчав Святе Письмо й за своїми знаннями був одним із видатних людей того часу. Преподобний жив непорочно й відрізнявся доброчесністю.

У Вифлеємському монастирі, що знаходився неподалік від місця народження Спасителя, Святий прийняв чернечий постриг. Через 2 роки в 390 році Кассіан зі своїм сподвижником Германом залишив обитель і 7 років подорожував Фіваїдою та Скитською пустелею, де відвідав численних подвижників.

У 397 році Кассіан та Герман повернулися у Віфлеєм і 3 роки жили там як самітники в суворих подвигах.

Після вони прибули в Константинополь, де навчалися богонатхненними словами святителя Іоанна Златоустого. Там святий Кассіан удостоївся сану диякона. Тоді ж його послали разом із константинопольським кліром у Рим до папи Інокентія І. Вони мали просити в нього захисту для невинно страждаючого Патріарха Іоанна.

На батьківщині Преподобного рукопоклали в пресвітера. У Марселі він уперше в Галлії заснував два гуртожиткові монастирі, чоловічий і жіночий, за статутом східних обителей.

На прохання єпископа Аптського Кастора преподобний Кассіан у 417-419 роках написав 12 книжок “Про постанови киновій” палестинських та єгипетських і 10 бесід із отцями-пустельниками.

Метою написання книг було надання співвітчизникам зразків гуртожитських монастирів і ознайомити їх із життям східних обителей та духу подвижництва православного Сходу.

Перша книга «Про постанови кіновій» стосувалася зовнішнього вигляду монаха, друга – чину нічних Псалмів та молитов. Третя книга розповідала про чин денних Псалмів та молитов. Четверта – про  чин зречення від світу, а решта вісім – про вісім головних гріхів.

У отецьких бесідах Кассіан розкрив ряд духовних питань: про мету життя, про ступені зречення світу, про бажання плоті й духу, про молитву тощо. Пізніше Святий написав ще 14 бесід на різну тематику.

Останній твір, спрямований проти єретика Несторія, Преподобний написав  у 431 році. Він містив судження про єресь багатьох східних та західних учителів.

У 435 році після багатьох років подвижництва та трудів Кассіан, що приніс своїми писаннями велику духовну користь, мирно відійшов до Господа.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x