Як переживати в повноті радість Пасхи?

Як переживати в повноті радість Пасхи?

Настав день Світлого Христового Воскресіння – радість Пасхи! Пасха — це найбільш радісне, найбільш щасливе свято в церковному році. Це свято повної перемоги, тому що Христос переміг диявола, вивів душі людей із пекла та подолав те, чого більше всього бояться люди – смерть.

Навіть сонечко грає на Пасху, ніби показує свою радість. І радіє наша душа, тому що відбулося найголовніше – Христос воскрес!

Пасха – Воскресіння Христове, але щоб пережити в повноті радість Пасхи, треба самому воскреснути своєю душею від гріха.

Щоб пережити в повноті радість Пасхи, треба самому воскреснути своєю душею від гріха.

Поспостерігайте за собою – і ви побачите, що будь-який гріх вносить у душу тісноту, морок, певне затьмарення нашого внутрішнього життя. Гріх – це смерть.

Перемога ж над гріхом, звільнення від гріха через молитву, сповідь та Причастя завжди переживається як внутрішнє натхнення, простір душі, легкість і радість. І це є істинне життя, до якого треба прагнути.

Якщо християнин провів Великий піст як належить, намагаючись викорінювати в собі все найгірше, перемагав свої гріхи та пристрасті, то Господь не позбавить його радості в дні Святої Пасхи.

Дуже часто люди навантажують себе або роботою для більшого заробітку, або галасливим дозвіллям, тому що не мають всередині душевного спокою. Люди стали прагматиками, тому починають сприймати свято як вимушену бездіяльність.

Проте сенс церковного свята, звичайно ж, не у неробстві, а в тому, щоб після посилених духовних трудів знайти Божу благодать. Благодать Божа несе з собою в душу мир та спокій, така людина перебуває з Богом та радіє.

Кожна неділя – це мала Пасха. Якщо ми не відвідуємо храм у недільні дні, то показуємо, що абсолютно байдужі до Воскреслого Христа, нам ніби неважливо, що Він помер за нас та воскрес. Як же така людина може бути у вічності з Христом, якщо вона при житті ігнорувала Воскреслого Господа?

Якщо людина ходить до храму рідко, вона залишається чужою для храму, їй важко та нічого не зрозуміло, а регулярна участь у службах багато чого змінює. У храмі відбувається найголовніше – там очищується людське серце. Чисте серце зберігає в собі мир, і цей мир є вищим за земну суєту.

Святі отці говорять, що кожного свята Господь подає християнам ті або інші духовні дари – треба тільки очищувати своє серце, щоб бути здатними прийняти Божий дар.

…кожного свята Господь подає християнам ті або інші духовні дари – треба тільки очищувати своє серце, щоб бути здатними прийняти Божий дар.

І можна навіть помітити, як із часом змінюється обличчя людини, яка щонеділі відвідує храм, регулярно бере участь у таїнствах сповіді та Причастя: воно стає одухотвореним та зміненим, звільняється від пристрастей, які мучать душу. А це зусилля проявляється тоді, коли ми щонеділі перебуваємо з Воскреслим Господом.

Свящ. Валерій Духанін

(Ви можете також відвідати російськомовну і англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Сила благодаті Святого Духа | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] сонце перестало б світити? – Земля занурилася б у непроглядний морок і почала замерзати, припинився б процес фотосинтезу, […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x