День пам’яті рівноапостольних Кирила та Мефодія

День пам’яті рівноапостольних Кирила та Мефодія

11/24 травня Православна Церква вшановує пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія,
учителів слов’янських.

Преподобні Мефодій та Кирил були рідними братами. Вони народилися в знатній та благочестивій сім’ї, що жила в Солуні.

Святого Мефодія одержав призначення на воєводство в слов’янське князівство Славінію, що знаходилося під владою Візантійської імперії, і вивчив там слов’янську мову. Після 10-річного перебування в сані воєводи він пішов на гору Олімп і прийняв чернечий постриг у одному з монастирів.

Святий Костянтин (у схимі Кирил) був наймолодшим із шести братів Мефодія і вирізнявся великими здібностями до навчання. Він навчався в найкращих учителів Константинополя й досконало вивчив усі тогочасні науки та багато мов. За розум та знання Святого називали Філософом.

Костянтин був рукопокладений у сан ієрея та призначений патріаршим бібліотекарем при церкві святої Софії. Невдовзі він покинув Константинополь і потай віддалився в монастир. Однак його розшукали й поставили вчителем філософії у Вищій константинопольській школі.

Завдяки своїй мудрості та міцній вірі в Бога Костянтин переміг у спорі єретика-іконоборця Аннія. Після того він за наказом царя вступив у диспут про Пресвяту Трійцю з сарацинами, з якого також вийшов переможцем. Потім святий Костянтин вирушив до свого брата Мефодія на Олімп, де невпинно молився та читав твори Святих отців.

Кирила Мефодія

Незабаром імператор послав обох братів проповідувати Євангеліє хазарам. На шляху до них Мефодій та Костянтин побували в Корсуні, де знайшли мощі священномученика Климента, папи Римського.

Після проповіді хазарам вони забрали мощі священномучениката перенесли їх у столицю Візантійської імперії.

Потім певний час Костянтин жив у Константинополі, а Мефодій керував монастирем Поліхрон, що розташовувався поблизу Олімпа.

Коли моравський князь попросив імператора прислати до Моравії вчителів, які б проповідували Євангеліє на слов’янській мові, то імператор доручив цю справу Костянтину.

Костянтин у 863 році при допомозі свого брата Мефодія та учнів Горазда, Климента, Сави, Наума та Ангеляра склав слов’янську абетку та переклав слов’янською Євангеліє, Апостол, Псалтир та обрані служби.

Після того брати прибули до Моравії, де вчили звершувати Богослужіння слов’янською мовою. Проте німецькі єпископи, які служили латиною, озлобилися проти святих. Вони говорили, що Богослужіння можна звершувати тільки єврейською, латиною та грецькою мовами.

Святий Костянтин на це заперечував їм словами зі Святого Письма. Тоді німецькі єпископи подали скаргу на Мефодія та Костянтина в Рим.

Коли братів викликали до Риму, то вони вирушили туди разом із мощами папи Римського Климента. Там їх зустріли з честю, а папа Адріан ухвалив звершення Літургії слов’янською мовою.

Під час перебування в Римі Костянтин захворів і отримав одкровення від Бога про наближення своєї смерті. Він прийняв схиму з ім’ям Кирил і через 50 днів після того, 14 лютого 869 року, відійшов до Господа. На той час йому було 42 роки. Його чудотворні мощі поклали в храмі святого Климента.

Після смерті Кирила святого Мефодія звели на святительський престол Моравії та Паннонії. Там він і далі поширював Богослужіння, писемність та книги слов’янською мовою. Однак німецькі єпископи продовжували ненавидіти Святого. Вони добилися для нього позбавлення волі та заслання в Швабію. Після 2,5 років ув’язнення за наказом папи Римського Іоанна VIII Мефодій повернувся до свого архіпастирського служіння.

Оскільки Святий не приймав римського вчення про сходження Святого Духа від Отця та Сина, німецькі єпископи втретє підняли на нього гоніння. Тоді Мефодія знову викликали до Риму, але він виправдався перед папою і повернувся до столиці Моравії – Велеград.

Наприкінці свого життя Святий із допомогою двох учнів переклав слов’янською Старий Заповіт, окрім Маккавейських книг, Правила святих отців та Патерик.

Святий Мефодій заздалегідь передрік день своєї кончини і 6 квітня 885 року відійшов до Господа приблизно у 60-річному віці. Його чесні мощі поховали в соборній церкві Велеграда.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті апостола Єрма | N.E.W.O.D
1 місяць тому

[…] його автора повідомляється, що він жив у Римі за часів папи Климента, був спочатку багатієм. Спочатку він займався […]

trackback
День пам'яті преподобного Іустина (Поповича) Челійського |
1 місяць тому

[…] в 1894 році в місті Врані, що на півдні Сербії, в благочестивій сім’ї. У Святому Хрещенні хлопчика назвали Благоє (Blagoje), що […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x