Гнів – ворог кровоносних судин

Гнів – ворог кровоносних судин

…гнів людський не чинить правди Божої1Іак. 5, 20
🔥
Гнів – справжній ворог кровоносних судин, – повідомляється в журналі Американської асоціації серця (AMErican Heart Association, AHA).

До цього висновку прийшли нещодавно вчені, завершивши своє дослідження. Вчені пояснили, як емоції можуть зашкодити.

Короткочасний спалах гніву, викликаний спогадами про минуле, може зашкодити кровоносним судинам “розслабитися”. Це негативно впливає на кровотік.

Як розповідає CNN, вчені вивчали, як негативні емоції (гнів, зневіра та тривога), порівняно з нейтральними, впливають на функціонування судин.

гнів ворог

У дослідженні було залучено 280 дорослих людей. Їх розподілили на чотири групи – кожна з них мала свої завдання, які спрямовувалися на те, щоб викликати певні емоції:

  • згадати щось із минулого, що розлютило чи стривожило;
  • прочитати ряд сумних пропозицій, що викликають смуток;
  • багато разів рахувати до 100, щоб зберегти емоційно-нейтральний стан тощо.

Вчені вивчали клітини, якими вистелені кровоносні судини, до, упродовж та після виконання завдань. Дослідники намагалися знайти ознаки дилатації2Судинна дилатація та розшарування: патологічне розширення судин виникає, коли дестабілізація судинної стінки призводить до збільшення діаметра судин., тобто збільшення та розширення.

Вони виявили три шляхи впливу гніву на стан кровоносних судин:

  • він ускладнив розширення судин у відповідь ішемію – стан, у якому клітини не отримують достатньо кисню;
  • він вплинув на маркери пошкодження клітин (вони присутні на поверхні та сигналізують про “травми”) та їхню здатність до самовідновлення;
  • після восьмихвилинної задачі, що ставить за мету викликати гнів, вплив на кровоносні судини спостерігали протягом 40 хвилин. Зміни можуть мати накопичувальний ефект.

Гнів призводить до дисфункції кровоносних судин, хоча цього, зізналися вчені, вони ще зовсім не розуміють.

“Дослідження основного зв’язку між гнівом та дисфункцією може допомогти визначити ефективні цілі втручання для людей із підвищеним ризиком серцево-судинних хвороб”, – зазначив Даїчі Шимбо, провідний автор дослідження, доктор медичних наук, професор медицини в Медичному центрі Ірвінга Колумбійського університету в Нью-Йорку (США).

Він говорить: “Ми припускаємо, якщо ви та людина, яка гнівається знову й знову, то ви хронічно погіршуєте стан своїх кровоносних судин. Поки ми цього не досліджували, але, ймовірно, почуття гніву може призвести до хронічних проблем з судинами”.

За словами доктора медичних наук та професора медицини в Медичному коледжі Бейлора (Х’юстон, США) Глена Левіна, дослідження ще раз доводить, що існує зв’язок між психічним здоров’ям та станом серцево-судинної системи.

Воно показує також, що гнів чи стрес можуть негативно впливати на роботу серця та судин, і навіть призводити до захворювань цієї системи. Фахівці зазначили також, що чим більше людина відчуває гнів і злість, тим більш зношеною стає її судинна система.

Психологи кажуть, що вихлюпують злість, як правило, люди з низьким емоційним інтелектом, інфантильного або нарцисичного типу, які страждають різного роду психічними та нервовими розладами або просто «засмикані», ті, що довгий час перебувають у стані стресу. У будь-якому випадку, так буває, коли людина з різних причин «не володіє собою».

Джерело 

(Не пропустіть нові публікації в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
2 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Як боротися зі зневірою? | N.E.W.O.D
30 днів тому

[…] запитання як боротися зі зневірою, в інтерв’ю «Церковній православній газеті» […]

trackback
У чому сенс усіх нещасть, які Господь дає світові?  | N.E.W.O.D
5 днів тому

[…] приходить день Господа злий, з гнівом і палаючою люттю, щоб зробити землю пустелею та […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x