Настанови святого Косьми Етолійського про піст

Настанови святого Косьми Етолійського про піст

Піст, за словами Косьми Етолійського – це благодатний час для духовного вдосконалення кожної людини. Але для того, щоб досягти хоч найменшої духовної висоти, потрібно обов’язково знати силу тих засобів, які рекомендує Православна Церква вірянам у цей період. 10 висловів грецького святого рівноапостольного Косьми Етолійського про силу посту, молитви та добрих справ, допоможуть духовному зростанню.

__________________________________________________________________________________________

1. Брати мої, тисячі добрих діл ми можемо робити: постити, молитися, творити милостиню й навіть кров свою пролити за Христа, але, якщо ненавидимо наших братів і ворогуватимемо з ними, все зроблене нами добро буде від диявола, і ми потрапимо в пекло.

2. Коли людина кається, молиться та постить, диявол йде від неї.

3. Господь і Бог наш Іісус Христос дарував нам три дієві способи, за допомогою яких ми можемо боротися та перемагати диявола: піст, молитву та щире покаяння. За допомогою цих трьох засобів лукавий опалюється й дає нам спокій.

4. Коли зрізаєш дерево, його гілки відразу засихають, а якщо поливаєш його корінь, – гілки наповнюються силою. Так і вас, батьків, можна уподібнити дереву: ви корінь ваших дітей, і коли ви “поливаєте” себе постами, молитвами, милостинею та добрими справами, Бог береже і ваших чад. Вчиняйте правильно ви, батьки, щоб і ваші яблука ставали солодкими.

5. Якщо є серед вас біснуватий, який бажає зцілитися, то нехай скористається Таїнством сповіді, постом і молитвою.

6. Якщо хочеш дотриматися цнотливості, насамперед будь нестяжателем – не май скрині й гаманця, упокорюй своє тіло так само, як ти смажиш рибу на сковороді, постами, молитвами, неспанням, стражданнями, щоб умертвити й упокорити плоть, яка, “свиня, чудовисько, лев”.

7. Одного разу до мене на сповідь прийшов Петро. Він сказав мені: «Я, отче, з народження постив, молився, допомагав бідним, будував монастирі та храми. Багато ще доброго здійснив. Але брата свого пробачити не хочу».

Я вирішив, що Петру приготоване пекло і, якщо він помре, нехай не ховають його, а кинуть посеред дороги на поживу собакам. Я так вчинив. Бажаєте знати чому? Якщо в сто мір борошна покласти трішки опари, то закисне все борошно. Так істалося зі всіма добрими справами Петра: відмовившись пробачити брата, він своєю ворожнечею обернув їх на диявольську отруту.

8. Манасія продав свої маєтки, роздав їх як милостиню та залишок життя подвизався в пості, неспанні, молитві, стражданнях – і потрапив до Раю, щоб вічно радіти.

9. Мойсей постив сорок днів і ночей, очистився і став подібним до Ангела. Так і ми, брати мої, повинні постити, особливо в середу (бо в цей день Христа зрадили) і в п’ятницю (тоді Його розіп’яли).

10. Бог удостоїв великої честі рід людський, зробивши Богородицю нашою Царицею. Тому й ми, брати мої, повинні шанувати Владичицю нашу постом, молитвою, милостинею та іншими добрими справами.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x